Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πώς τις καλύπτει ο ξένος Τύπος

Το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ προσέλκυσαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα με  πολυάριθμα ρεπορτάζ ανά τον κόσμο να μιλούν για καμένα σπίτια λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα και να περιγράφουν τις δραματικές εκκενώσεις παιδικών κατασκηνώσεων.

 

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθώς μαίνονται δασικές πυρκαγιές στα νότια της ελληνικής πρωτεύουσας» ανέφερε η βρετανική Guardian και υπογράμμισε ότι το μέτωπο της πυρκαγιές στον Κουβαρά ήταν μόλις 27 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα. Το ίδιο ρεπορτάζ επισήμανε ότι η φωτιά ξέσπασε αμέσως μετά το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα ενώ ο φακός του βίντεο που συνόδευσε το θέμα κατέγραψε τη δραματική επιχείρηση διάσωσης των αλόγων από τον Ιππικό Όμιλο της Αναβύσσου.

Από την πλευρά του το βρετανικό δίκτυο BBC εστίασε στην εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λουτράκι επισημαίνοντας ότι μεταφέρθηκαν 1.200 παιδιά από τις εγκαταστάσεις όπου πλησίαζαν οι φλόγες. Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξένησε την επώνυμη καταγγελία μιας κατοίκου του Κουβαρά η οποία ανέφερε ότι δεν «δεν φάνηκαν πουθενά πυροσβέστες» αλλά και του Εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιού, ο οποίος δήλωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν το έργο των αεροπορικών μέσων.

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι στην Ανατολική Αττική και την Κορινθία περιέγραψε και το βρετανικό SKY news. «Ο στρατός, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και εθελοντές απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από τα σπίτια τους, διέσωσαν άλογα από στάβλους και βοήθησαν μοναχούς να εκκενώσουν μοναστήρι που απειλήθηκε από τις φλόγες» ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ. Αντίστοιχα ο βρετανικός Independent επισήμανε ότι παραθεριστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τουλάχιστον έξι παραθαλάσσιους οικισμούς της χώρας καθώς πλησίαζαν οι φλόγες. Το ρεπορτάζ συνέδεσε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα με το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και σημείωσε ότι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο.

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δύο δασικές πυρκαγιές που ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους μαίνονταν ανεξέλεγκτες σε παραθαλάσσιες περιοχές κοντά στην Αθήνα αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το πρακτορείο επικαλέστηκε μαρτυρία σύμφωνα με την οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον πέντε σπίτια στο Λαγονήσι. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη μνήμες από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2018 όταν οι φλόγες σκότωσαν 101 ανθρώπους στην παραθαλάσσια περιοχή Μάτι, ανατολικά της Αθήνας» συμπλήρωσε το πρακτορείο.

Τις δασικές πυρκαγιές κάλυψε εκτενώς και ο ιταλικός Τύπος με την εφημερίδα «Corriere della Sera» να σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε χθες 60 πυρκαγιές μετά από τέσσερις ημέρες καύσωνα. Επίσης, αναφέρθηκε στην σύλληψη «υπόπτου» στην οποία προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ αλλά επισήμανε ότι τελικά ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του.

Στη Γαλλία το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ανέδειξε τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που ξέσπασαν κοντά στην Αθήνα αλλά και τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες. Θύμισε επίσης τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 επισημαίνοντας ότι τότε κάηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.