«Δεν βλέπω μπροστά μου από τη φωτιά», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού - Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος

Τέταρτο μήνυμα από το 112 εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στον Κουβαρά της Αττικής.

Η υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας καλεί σε προληπτική εκκένωση όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο προς παραλία της Παλιάς Φώκαιας.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης μιλώντας νωρίτερα σε κανάλι δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο».

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής Πέτας Κουβαρά προς Κερατέα, ενώ έχει ήδη εκκενωθεί η Μονής Ιεράς Σκέπης και Αγίας Κυριακής όπως και ο οικισμός Χελώνι. Με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυναμείς της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά, όπως είπε στο protothema.gr ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης.

«Δυστυχώς έχουμε θέμα με την φωτιά και μάλιστα μεγάλο. Από ενημέρωση που έχω από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε χωρίς να είμαι σίγουρος. Φυσάει κιόλας με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η φωτιά. Δεν κινδυνεύει οικισμός αυτή την στιγμή. Το 112 βγήκε για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ. Γκίνης.

Πηγές της πυροσβεστικής περιγράφουν τη φωτιά ως ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Στις φλόγες έχει τυλιχτεί σπίτι στον Κουβαρά

Η φωτιά στον Κουβαρά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν την μία το μεσημέρι και αμέσως σήμανε συναγερμός. Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Η φωτιά στον Κουβαρά καίει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό, προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

«Το πρόβλημα με τα σπίτια είναι ότι η φωτιά καίει ανάμεσα, γιατί υπάρχουν οικόπεδα κι αυτά καίγονται. Έχουν πάρει φωτιά τα οικόπεδα σε Φλαμπουριά, Μελισσουργό» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στους πολίτες έχει δοθεί σύσταση να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εντωμεταξύ, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Meteo καθώς κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή μέχρι τις 8 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στον Κουβαρά, όπου πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό. Ήδη το ΕΚΑΒ επιχειρεί για να διακομισθούν τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.