Στο «κόκκινο» και σήμερα ο υδράργυρος

Υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ενισχύονται οι άνεμοι και γι’ αυτό τον λόγο πέφτει λίγο η θερμοκρασία και συγκεκριμένα από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη στο Αιγαίο θα φτάσουν μέχρι και τα 7 μποφορ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Ωστόσο ο ετησίας άνεμος (μελτέμι) θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες..

Πιο αναλυτικά:

1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας – Οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, τις ημέρες του καύσωνα δεν ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9C%CE%9F1465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%9A%CE%9D%CE%94

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων:

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A1%CE%9B646%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%9A-%CE%A16%CE%9F

Θοδ.Γιάνναρος: Είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο κλίμα με ολοένα και πιο συχνά επεισόδια καύσωνα

Σε ρυθμούς πολύ υψηλών θερμοκρασιών κινείται εδώ και 4 μέρες η χώρα με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας τους 42, 43 αλλά και 44 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές λόγω της “επέλασης” του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Ογδόντα επτά μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και μέλος της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, από χθες αλλά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα. «Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας δείχνουν ότι την Κυριακή θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, η οποία θα αφορά κυρίως τη βόρεια χώρα και τα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κι αυτό διότι θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι πάνω από το Αιγαίο, το μελτέμι δηλαδή. Ωστόσο, στη Δυτική Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμένουν και την Κυριακή, τα 40αρια δηλαδή. Στην υπόλοιπη χώρα θα πέσουμε 2-3 βαθμούς, θα είμαστε οριακά κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να πηγαίνουμε έτσι σίγουρα μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, διαφαίνεται όμως με επιφύλαξη ότι από τις 20-21 Ιουλίου και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδο καύσωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές η επικινδυνότητα εκδήλωσης τους είναι ήδη υψηλή και σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο αυτό οφείλεται στις θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας. «Από το δίκτυο των σταθμών που έχουμε και μπορούμε να μετράμε βασικές πυρομετεωρολογικές μεταβλητές αυτό που βλέπουμε είναι ότι μέρα με τη μέρα η ευφλεκτότητα, δηλαδή το πόσο εύκολα μπορούν τα δασικά καύσιμα να πάρουν φωτιά, να τη διατηρήσουν και να μπορούν να τη μεταδίδουν, να υποστηρίζουν την εξάπλωσή της είναι ήδη πάρα πολύ υψηλή. Όπως καταλαβαίνετε όσο διατηρούνται αυτές οι θερμοκρασίες η επικινδυνότητα ανεβαίνει πολύ ψηλά», τονίζει.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι η ευφλεκτότητα αυτών των δασικών καυσίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όπου τυπικά συμβαίνει να υποχωρεί η θερμοκρασία, να ανεβαίνει η υγρασία, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο επηρεάζει τα βασικά καύσιμα και τα κάνει λιγότερα ευάλωτα στη φωτιά. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε προγνωστικά και με την εμμονή αυτών των θερμών και ξηρών συνθηκών είναι να διατηρείται η ευφλεκτότητα σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι αν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί μία δασική πυρκαγιά ο έλεγχός της που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κατά τι ευκολότερος μέσα στη νύχτα δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολος θα υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάνναρος.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι ο τύπος καιρού που επικρατεί ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο είναι «το hot dry windy». «Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο. Δεν επιμένω πάρα πολύ στον άνεμο γιατί θυμηθείτε ότι το 2021 είχαμε τις μεγάλες φωτιές με ασθενείς ανέμους. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε άνεμο. Ωστόσο όταν έχουμε και τον άνεμο είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς. «Δραστηριότητες τέτοιες είναι το να κάνουμε κάποιο μπάρμπεκιου έξω, το να κάνουμε εργασίες με μέσα όπως είναι κάποιος τροχός, δεν συζητάμε καν το να κάψουμε κλαδιά σε οικόπεδα ή χόρτα και φυσικά προσοχή όσοι καπνίζουμε, δεν πετάμε το τσιγάρο έξω», υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος.

Πού καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται παραδοσιακά στους λεγόμενους κλειστούς κάμπους και πεδιάδες, όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας. «Θα έβαζα ενδεχομένως και τον κάμπο του Αξιούστη Θεσσαλονίκη, στη νότια Κρήτη επίσης, στο νομό Ηρακλείου αναμένουμε ιδιαίτερα μέγιστες θερμοκρασίες. Από την Κυριακή περιμένουμε την ενίσχυση του ανέμου, ο οποίος θα έρθει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», σημειώνει.

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι η διάρκεια αυτού του καύσωνα καθώς αν και θα πέσει η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλές τιμές, στους 37 και στους 38 βαθμούς Κελσίου. «Δεν θα μένουμε στα 40αρια αλλά θα είμαστε 37, 38 και όλο αυτό επιβαρύνει και την υγεία των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον για τις δασικές πυρκαγιές. Η υποχώρηση της θερμοκρασίας που θα έχουμε θα είναι 2-3 βαθμούς, δηλαδή οι περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσουν με μέγιστες πάνω από 37 βαθμούς, 38 και 39. Δεν θεωρούμε ότι είναι στα επίπεδα του καύσωνα αλλά έρχονται από μία περίοδο 2-3 ημερών με 40αρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μετά σε 38 και 39. Όλο αυτό επιβαρύνει και τον ανθρώπινο οργανισμό και τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», τονίζει.

Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι σε επίπεδο θερμοκρασιών ο κ. Γιάνναρος επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψιν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προγνώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας ακόμη και με πολλή επιφύλαξη, φαίνεται ότι οι θερμές γενικά συνθήκες θα παραμείνουν. «Φαίνεται ότι γενικά πάμε μέχρι το τέλος Ιουλίου με υψηλές θερμοκρασίες για το φυσιολογικό της εποχής», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο έχουμε ήδη ένα θερμότερο κλίμα με παρατεταμένους καύσωνες που γίνονται όλο και πιο συχνοί. «Είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο κλίμα και είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό. Επεισόδια καύσωνα όπως τον συγκεκριμένο δεν μπορούμε να τα συνδέουμε απευθείας και μόνο με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που δεν έχουμε και αρχίζει να φαίνεται πλέον -και το 2021 φάνηκε με τους 2 δεκαήμερους σχεδόν καύσωνες- είναι ότι αυτοί οι καύσωνες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, μπορούμε να έχουμε και 2 και 3 τέτοια μεγάλα επεισόδια. Μπορούμε να έχουμε επεισόδια τα οποία φτάνουν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας πολύ υψηλότερες, απ’ ό,τι θα έφταναν χωρίς την κλιματική αλλαγή και φυσικά με μεγάλη διάρκεια. Δεν είναι μόνον ο καύσωνας. Μπορεί να έχουμε τώρα τον καύσωνα και η θερμοκρασία να φτάσει 44 ωστόσο μετά που θα πέσει στους 38 και 39 αυτό δεν φέρνει ανακούφιση, ούτε για τον άνθρωπο ούτε φυσικά για το περιβάλλον», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάνναρος.