Καύσωνας Κλέων: Η επέλαση του καυτού κύματος – Στη Ν. Φιλαδέλφεια το πρώτο 40άρι και οι sos οδηγίες

Ο καύσωνας Κλέων κορυφώνεται σταδιακά με τα πρώτo 40άρι να κάνει την εμφάνισή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στα αστικά κέντρα τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 38°C με τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας να σημειώνουν τιμές μέχρι και 42 με 43°C για 2 – 3 ημέρες συνεχόμενα.

Μικρή κάμψη των θερμοκρασιών αναμένεται την Κυριακή, λόγω ενίσχυσης των βοριάδων, με νέα άνοδο Τρίτη και Τετάρτη.

Σήμερα, Πέμπτη 13/7, θα έχουμε την εκκίνηση του καύσωνα σε όλη τη χώρα με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 39 βαθμούς και να παραμένουν υψηλά για τις επόμενες ημέρες. Περισσότερη ζέστη θα έχει στα ηπειρωτικά με τις τιμές ξεπερνούν τους 40°C στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και κεντρικής Ελλάδας, ενώ και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές οι τιμές που θα καταγραφούν θα είναι στους 37 – 39°C  και στα νησιά στους 34 – 36°C. Οι άνεμοι θα παραμείνουν σταθεροί μέχρι τα 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική έχει αίθριο καιρό, οι άνεμοι είναι ασθενείς μεταβλητοί και η θερμοκρασία άγγιξε τους 40°C.

Παρόμοιος είναι ο καιρός και στην Θεσσαλονίκη, με καυτό ήλιο και το θερμόμετρο από 24 έως 37°C.

 

Το ημερολόγιο του καύσωνα – Οι θερμοκρασίες από Παρασκευή έως Κυριακή

Την Παρασκευή και το Σάββατο, θα έχουμε την κορύφωση του καύσωνα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 42 με 44°C σε Θεσσαλίακεντρική και Στερεά Ελλάδα, μέχρι τους 39°C,στα βόρεια και δυτικά και τους 36 με 37°C sτην νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στο Αιγαίο έως 5 και τοπικά μόνο 6 μποφόρ και οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 27 με 30°C σε όλη την χώρα.

Την Κυριακή θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά 1 με 3 βαθμούς καθώς θα ενισχυθούν οι βοριάδες στο Αιγαίο, όμως και πάλι θα συνεχίσουν να καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται και αυτή καυτή, με τα θερμόμετρα από την Τρίτη να αγγίζουν και πάλι θερμοκρασίες κοντά και πάνω από τους 40°C.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το ισχυρό κύμα ζέστης έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός.

Καύσωνας Κλέων: Η επέλαση του καυτού κύματος – Στη Ν. Φιλαδέλφεια το πρώτο 40άρι και οι sos οδηγίες

8,2 εκατ. άνθρωποι βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C την Πέμπτη – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κρλσίου.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Καύσωνας Κλέων: Η επέλαση του καυτού κύματος – Στη Ν. Φιλαδέλφεια το πρώτο 40άρι και οι sos οδηγίες

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Καύσωνας Κλέων: Η επέλαση του καυτού κύματος – Στη Ν. Φιλαδέλφεια το πρώτο 40άρι και οι sos οδηγίες

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.