Ο καύσωνας «Κλέων» βρίσκεται προ των πυλών, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τις επόμενες μέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταπονήσουν τους εργαζομένους, και για αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει μεριμνήσει με έκτακτα μέτρα.
Ειδικότερα, υπάρχει ειδική σύσταση προς τους εργοδότες για μειωμένη απασχόληση, ακόμη και παύση εργασίας όπου είναι εφικτό, τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής, 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα, ιδίως για τα επαγγέλματα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες με μεγάλο θερμικό φορτίο όπως π.χ. τα ναυπηγεία.
Όσοι δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο, πρέπει οι εργοδότες να έχουν μεριμνήσει να υπάρχει σκιερό μέρος, για να μπορούν να κάνουν το διάλειμμά τους οι εργαζόμενοι, αλλά και νερό για να μπορούν να ενυδατωθούν. Επίσης, διαλείμματα προβλέπονται για όλους τους εργαζομένους. Στους εργαζομένους που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία ώστε να μην καταπονηθούν.
Αναλυτικά οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:
Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.
Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού ασφάλειας, ιατρού εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.
B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες
Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας (Πίνακας 1).
Την Τετάρτη (12/7) η έναρξη του καύσωνα
Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα.
Οι 40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στον Θεσσαλικό Κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.
Την Τετάρτη: Αθήνα 38°C, Θεσσαλονίκη 37°C
Η κορύφωση του καύσωνα «Κλέων»
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι ο καύσωνας μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερος του αναμενόμενου και τόνισε ότι την Παρασκευή (14/7), το Σάββατο (15/7) και την Κυριακή (16/7) οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 42-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο καύσωνας ίσως διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.