«Μας κατηγορούν άδικα» επιμένουν οι 9 διακινητές για το ναυάγιο στην Πύλο - Τους «καίνε» οι διασωθέντες

Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν σήμερα οι 9 κατηγορούμενοι αιγυπτιακής υπηκοότητας, που φέρονται ότι φόρτωσαν τους εκατοντάδες μετανάστες στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες παρά το γεγονός ότι διασωθέντες του ναυαγίου τους έχουν αναγνωρίσει. «Δεν ανήκω σε κανένα κύκλωμα. Ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο, όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη. Περίπου 7.000 δολάρια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν».

Ένας άλλος εκ των κατηγορουμένων παραδέχθηκε πως έδινε οδηγίες στο κατάστρωμα, ισχυριζόμενος όμως ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία. «Προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος του κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι».

Λίγες ώρες πριν την τραγωδία

Βίντεο της FRONTEX δείχνει το μοιραίο αλιευτικό να πλέει στα νερά της Μεσογείου την Τρίτη 13 Ιουνίου λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και είναι ασφυκτικά γεμάτο, με εκατοντάδες μετανάστες στο κατάστρωμα.

Η FRONTEX παρακολουθεί την πορεία του με drone και θερμικές κάμερες. Τρεις ώρες αργότερα, στις 15.00, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η μηχανή χάλασε και πάλι. Οι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα στην Καλαμάτα για συμπληρωματικές καταθέσεις, συνεχίζουν να βλέπουν στα πρόσωπα των 9 κατηγορουμένων τους διακινητές τους.

«Το Νο 56, αυτός είναι σίγουρα μεταξύ του πληρώματος. Μας έβριζε και μας έπαιρνε λεφτά, για να ανεβάζει άτομα στο κατάστρωμα. Και το Νο. 57 το ίδιο. Το Νο. 69 ήταν Αιγύπτιος. Μετακινούσε τον κόσμο και έλεγε πού να καθίσουμε. Το Νο. 74 έριξε φαγητό στη θάλασσα για να μη φάμε», είπαν οι διασωθέντες.

Ερωτήσεις για την δράση του ΛΣ

Ερωτήματα που σχετίζονται με την επιχειρησιακή εκτίμηση κινδύνου, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ και ναύαρχος εα, Κοσμάς Χρηστίδης. «Είχαμε αρκετό χρόνο να κάνουμε μία σωστή αξιολόγηση κινδύνου. Εκ του αποτελέσματος, προφανώς δεν την κάναμε σωστά και προφανώς είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» ανέφερε.

Η επιχείρηση ανοιχτά της Πύλου συνεχίζεται με σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, και μέχρι σήμερα (20/06) έχουν περισυλλεγεί 82 νεκροί. Σύμφωνα με τις Αρχές του Πακιστάν στο αλιευτικό επέβαιναν 800 άτομα.

Την ίδια ώρα «φρικτό» χαρακτήρισε το ναυάγιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ανακοίνωσε ενίσχυση 15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό.