Πύλος: Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των επιβαινόντων-Οι άνθρωποι «συσκευάστηκαν» ο ένας πάνω στον άλλον

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την βύθιση αλιευτικού σκάφους με μετανάστες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και να διασωθούν 105. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι υπηκοότητας Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου.

Στο σημείο των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο, επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ανατέθηκε η εποπτεία των ερευνών  μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα με παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέθεσε στο συνάδελφο του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Οικονόμου να έχει την εποπτεία όλων των ερευνών που διενεργούνται για τη σοβαρή αυτή υπόθεση  που πλήρωσαν με τη ζωή τους δεκάδες άτομα.

Παράλληλα στην περιοχή της Καλαμάτας, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Στόχος της ελληνικής δικαιοσύνης είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στα πρόσωπα που εμπλέκονται και να διακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες και τα αίτια του τραγικού ναυαγίου με άγνωστο ακόμα έθιμο νεκρών στην περιοχή της Πύλου.

Το ναυάγιο του πλοίου των μεταναστών σημειώθηκε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ευθύνεται η Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει επτά προσαγωγές ατόμων που φέρονται ως διακινητές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79. Μεταξύ των νεκρών και μία γυναίκα. Οι 78 σοροί μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί «συσκευάστηκαν» ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχονται φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι 104 διασωθέντες θα μεταφερθούν στη Δομή Φιλοξενίας της Μαλακάσας, σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα. Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους.

«Σήμερα θα ξεκινήσει η αναχώρησή των προσφύγων και μεταναστών για τις οργανωμένες δομές. Χθες περιμέναμε πολλούς περισσότερους διασωθέντες αλλά τελικά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε αυτό. Από τις 11 που έφτασαν στο λιμάνι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανείς άλλος», είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας και Γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, αναφέρθηκε κυρίως στην κακή ψυχολογική κατάσταση των διασωθέντων, οι οποίοι ζητούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους. Ο κ. Μάκαρης απηύθυνε έκκληση να βρεθεί ένας τρόπος να ενημερωθούν έγκαιρα οι συγγενείς, τουλάχιστον εκείνοι που οι δικοί τους είναι ζωντανοί.  Παράλληλα τόνισε ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας έκαναν λόγο για 750 επιβαίνοντες στο αλιευτικό. «Στα αμπάρια, όλοι μας είπαν ότι υπάρχουν γυναικόπαιδα. Άλλοι μιλούσαν για 100 παιδιά, άλλοι για λιγότερα… Δεν είχαν, όμως, ξεκάθαρη εικόνα για το τί συνέβαινε κάτω στα αμπάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τριαντατρείς πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα είπε το πρωί στον Αθήνα 9.84 ο Κώστας Κατσαρός, Επικεφαλής συντονιστής στο ΕΚΑΒ Πελοποννήσου. «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν επεισόδια υποθερμίας, είχαμε 6 εμπύρετα, 2 υπογλυκαιμίας και 6 κοιλιακά άλγη. Από όσο γνωρίζω είναι σε σταθερή κατάσταση και αυτοί που βρίσκονται στην αποθήκη, στο λιμάνι της Καλαμάτας αλλά και αυτοί που χρειάστηκε να μεταβούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μιλούσαν Αγγλικά, υπήρξε όμως μεταφραστής που κατέφθασε εκεί από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.

Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

«Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασωθέντες, άνθρωποι σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Το βασικό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς και δεν μπορούν να μάθουν αν είναι ζωντανοί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.