Πώς δρούσαν οι επίορκοι συνοριοφύλακες στον Έβρο που έφερναν παράνομα μετανάστες - Οι συνομιλίες με τους Τούρκους διακινητές
Στα χέρια των Αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται από χθες πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών στον Έβρο.
Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που προέρχονται και εξελίχτηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.
Οι συλληφθέντες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο
Οι κατηγορίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν είναι για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Σύμφωνα την έρευνα των «Αδιάφθορων», που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2022, ένας 54χρονος αρχιφύλακας, φερόμενος «αρχηγός» της ομάδας των ένστολων, φαίνεται να βρίσκονταν σε «ανοικτή επικοινωνία» με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους για την διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Ο ίδιος τους υποδείκνυε τα κρίσιμα περάσματα. Μάλιστα οι πέντε αστυνομικοί φρόντιζαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν υπηρεσία τα ίδια ωράρια, προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε σημεία-περάσματα διευκολύνοντας τους δουλέμπορους στην διακίνηση των μεταναστών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών που «πέρασε» στην παρανομία κατάφερνε να απομακρύνει ακόμα και τα στελέχη της FRONTEX και του Ελληνικού Στρατού από τα εν λόγω περάσματα. «Είμαστε εμείς εκεί. Δεν μπορεί να περάσει κανείς», φέρεται να τους έλεγαν, προτρέποντας συναδέλφους τους στα επιχειρησιακά κέντρα να κλείσουν τις θερμικές κάμερες.
Το πώς δρούσε η ομάδα των πέντε συνοριοφυλάκων που συνελήφθησαν στον Έβρο για διευκόλυνση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών περιέγραψε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποινδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.
Ανέφερε ότι ο ανθυπαστυνόμος και οι τέσσερις αρχιφύλακες «είναι παλιοί συνάδελφοι που έχουν 23 χρόνια εμπειρίας καθώς είχαν προσληφθεί από το 2000» και εξήγησε: «Οι συγκεκριμένοι δούλευαν ως ομάδα κατά των κυκλωμάτων διακίνησης, όλα ταυτα τα χρόνια είχαν επαφές με τα κυκλώματα των διακινητών προκειμένου να αποτρέψουν τη δράση τους κοντά στη συνοριακή γραμμή στο Διδυμότειχο όπου ήταν η περιοχή της αρμοδιότητας τους».
Σε ότι αφορά την δράση των συλληφθέντων συνοριοφυλάκων ο κ. Χαρέλας εξήγησε: «Βοηθούσαν τα κυκλώματα αυτά και πότε και πώς να μπουν στη χώρα οι μετανάστες αλλά και να διευκολύνουν ώστε να μην υπάρχουν συνάδελφοι και να κάνουν ελέγχους ώστε τα καραβάνια να συνεχίζουν στο εσωτερικό της χώρας». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω είπε ότι «τα κυκλώματα δίνουν αρκετά χρήματα και βγάζουν αρκετά χρήματα. Στην αρχή δεν λένε “πάρτε χρήματα” αλλά θα μας δώσουν μια πληροφορία που θα μας οδηγήσει σε άλλο κύκλωμα για να συλληφθεί και έτσι ξεκινά η ιστορία».
«Γι αυτό μιλάμε στους νέους συναδέλφους, για να μην δελεαστούν, καθώς τα κυκλώματα εύκολα μπορούν να βρουν συναδέλφους από λογαριασμούς στα social media» κατέληξε ο κ. Χαρέλας.
Οι συνομιλίες με Τούρκος διακινητές
Σε μια από τις συνομιλίες του 54χρονου με Τούρκο διακινητή, οι δύο άνδρες φαίνεται να κανονίζουν τα… διαδικαστικά προκειμένου μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.
Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο ……… . Πήγαινε να τα πάρεις.
54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει θα πάω να τα πάρω.
Σε άλλη συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους αναφέρει: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες φορές η διακίνηση των μεταναστών γινόταν όταν δούλευαν οι ίδιοι.
Τι κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. από τα σπίτια των συλληφθέντων
Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα και άλλα πειστήρια και συγκεκριμένα:
26.550 ευρώ,
59 κινητά τηλέφωνα,
12 power banks,
2.120 δολάρια Αμερικής,
850 λίρες Τουρκίας,
23 λίρες Αγγλίας,
77 Lei Ρουμανίας,
πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
τραπεζική κάρτα