Επίτιμοι δημότες Βιάννου

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου όπου ανακηρύχθηκαν επίτιμοι Δημότες ο  Ludwig Zacaro και η Nina Lahge, που κατέβαλαν από 875 ευρώ έκαστος υπέρ της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναλογεί να καταβληθεί από κάθε Γερμανό πολίτη για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου στη χώρα μας.

Κατά την ομιλία τους, τόσο ο  Ludwig Zacaro όσο και η  Nina Lahge, αφού ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τον Πρόεδρο της, καθώς και τους Πολίτες της Βιάννου, δήλωσαν:

«Σε αυτήν την όμορφη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι και επιθυμούμε κάτι να ανταποδώσουμε. Όχι σαν Ελεημοσύνη αλλά σαν κάτι που σας ανήκει. Ντρεπόμαστε για την υπεροψία, την οποία η χώρα μας και πολλοί συμπολίτες μας, δείχνουν απέναντι στην Ελλάδα. Αυτοί υποστηρίζουν: “Οι Έλληνες οφείλουν επιτέλους να πληρώσουν τα χρέη τους”. Αντιθέτως η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στη χώρα σας. Καταβολή χρημάτων επανόρθωσης από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όπως εξ αυτών είναι ο αναγκαστικός δανεισμός του 1942, υπολογιζόμενος σε 11δις ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα με τους τόκους στα 70 δις ευρώ. Εμείς θέλουμε σε ένδειξη της αλληλεγγύης και σαν συμβολική κίνηση ένα μέρος από αυτά, τα 875 ευρώ, να τα επιστρέψουμε στον Ελληνικό πληθυσμό. Το κάνουμε αυτό γνωστό, ώστε να δώσουμε το ερέθισμα και σε άλλους να διευρύνουν το πνεύμα τους και να οδηγήσουν το κράτος μας να αναγνωρίσει το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα».