Επιθεώρηση Εργασίας: Τουλάχιστον 8.468 έλεγχοι σε 3 μήνες, οι παραβάσεις εργοδοτών

Τουλάχιστον μια στις δύο παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφορά σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο 8.468 ελέγχων, επιβλήθηκαν 2.327 κυρώσεις, με πρόστιμα ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιήσει στοχευμένους ελέγχους τους επόμενους μήνες κυρίως σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε ειδικότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το τουριστικό προϊόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εργασιακή παραβατικότητα λόγω της θερινής περιόδου.

Οι 849 παραβάσεις, αφορούσαν τους πίνακες προσωπικού, που -κατά κύριο λόγο- υπέκρυπταν περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλες 164 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία, με τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση να ανέρχονται σε 1.753.500 ευρώ.

Επίσης, διαπιστώθηκαν άλλες 50 παραβάσεις για υπέρβαση του χρόνου εργασίας (πρόστιμα 101.000 ευρώ) και 116 παραβάσεις που επικεντρώνονται στα χρονικά όρια λειτουργίας των επιχειρήσεων, εργασίας του προσωπικού, εβδομαδιαία ανάπαυση και αργίες (πρόστιμα 192.310 ευρώ).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το 36,48% των παραβάσεων αφορά κυρίως υποδηλωμένη απασχόληση, ενώ συνολικά περισσότερες από τις μισές παραβάσεις, σχετίζονται με τα ωράρια εργασίας.