Τα στοιχεία κυριακάτικης εφημερίδας για την εγκληματικότητα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Για προσπάθεια να παρουσιασθεί μια διογκωμένη εικόνα της εγκληματικότητας στην επικράτεια, κάνει λόγο μέσω ανακοίνωσής της η ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Ειδικότερα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας το οποίο αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία και ποσοστιαίες μεταβολές στοιχείων εγκληματικότητας ,καθώς και σε αστυνομικούς χειρισμούς σε περιστατικά κλοπών, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ -μέσω αυτού- τεχνηέντως δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται, στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Το σύνολο των αδικημάτων που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια το 2022 ήταν 266.592. Ο ίδιος αριθμός, το 2021 ήταν 223.639 (κατά 42.593 λιγότερα)».

Πέραν του γεγονότος ότι, όπως έχει πολλές φορές τονισθεί, το έτος 2022 με τα έτη 2021 και 2020 είναι μη συγκρίσιμα λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, παραλείπεται να αναφερθεί ότι το 2022 εξιχνιάστηκαν 150.678 αδικήματα έναντι 44.456 το 2021 (δηλαδή εξιχνιάστηκαν 106.222 περισσότερα εγκλήματα).

Συνεπώς, «είναι προφανής η προσπάθεια να παρουσιασθεί μια διογκωμένη εικόνα της εγκληματικότητας στην επικράτεια, αλλά και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στο παραγόμενο αστυνομικό έργο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», όπως τονίζεται.

Η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αναρτώνται κάθε έτος στην ιστοσελίδα του Σώματος (www.astynomia.gr) και είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό για επεξεργασία και ανάλυση.