Δρομολογείται δεύτερη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Σε δεύτερη δίκη θα οδηγηθούν οι 21 κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά στο Μάτι. Για την εκ νέου παραπομπή των κατηγορουμένων, είχε προηγηθεί απόφαση του δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, που έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας να διαβιβαστεί λίστα με μάρτυρες- εγκαυματίες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είχαν καταθέσει ούτε στο στάδιο της προανάκρισης για τον τραυματισμό τους.

 

Πριν από δύο μήνες, κατά την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί, είχαν καταθέσει οι εγκαυματίες και είχαν ληφθεί ανωμοτί καταθέσεις από τους 21 κατηγορουμένους, οι οποίοι δικάζονται για την κύρια υπόθεση.

Λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, λόγω ειδικής δωσιδικίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να λογοδοτήσουν για το πλημμέλημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου 2023, οπότε και συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής, πρέπει να έχει επιδοθεί η κλήση στους κατηγορουμένους, έτσι ώστε να παραταθεί παραγραφή του αδικήματος από τα πέντε στα οκτώ χρόνια.

Λιότσιος: ‘’Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα’’

Για 15η μέρα κατέθεσε στη δίκη ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για παντελή έλλειψη ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

«Ένα ελικόπτερο ήταν… Πού να πρωτορίξει και αυτό; Το παιχνίδι από τις 18.15 και μετά είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ένταση δημιουργήθηκε στο δικαστήριο όταν σε οθόνη που έχει εγκατασταθεί στη δικαστική αίθουσα, επιδείχθηκαν φωτογραφίες στις οποίες αποτυπωνόταν η πορεία και οι ρίψεις του μοναδικού εναέριου μέσου που επιχειρούσε.

«Δεν πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι. Γι αυτό σας λέμε ότι καήκαμε μέσα στην ησυχία. Σας το λέμε για να δείτε και να ξέρετε κι εσείς», είπαν με μια φωνή απευθυνόμενοι προς το δικαστήριο οι κάτοικοι από το Μάτι.