«Γιατί πυροβόλησα στον αέρα» στην ΑΣΟΕΕ: Τι λέει ο αστυνομικός που τράβηξε όπλο

Τις δικές του εξηγήσεις έδωσε ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα μετά τα επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως σημείωσε, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα, στην Πατησίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα.

Φοβήθηκε ότι θα του επιτεθούν

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον.

Βίντεο-ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ

Φως στο περιστατικό που οδήγησε στους πυροβολισμούς αστυνομικού έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην οδό Πατησίων, ρίχνει βίντεο-ντοκουμέντο.

Στο βίντεο φαίνεται το περιπολικό να έχει εγκλωβιστεί στην κίνηση της Πατησίων, ενώ βρίσκεται στο ρεύμα προς Ομόνοια, την ώρα που εξελίσσονται επεισόδια στην είσοδο του ΟΠΑ.

Ακούγονται τέσσερις πυροβολισμοί και φαίνεται ομάδα κουκουλοφόρων να ρίχνει αντικείμενα προς το όχημα.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε σε κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ο αστυνομικός εγκλωβίστηκε στο σημείο λόγω τοποθέτησης κάδων από ομάδα αγνώστων, κάποιοι εκ των οποίων επιτέθηκαν στο περιπολικό. Δύο συνάδελφοί του κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο ίδιος έκανε χρήση του όπλου του πυροβολώντας στον αέρα, προκειμένου να διαφύγει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σε βάρος του αστυνομικού, έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία.

Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ | CNN Greece

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».