Στην Αθήνα βρίσκεται η παλαιότερη οδός σε όλη την Ευρώπη (photos&video)

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η συγκεκριμένη οδός έχει ακριβώς την ίδια ονομασία και σήμερα, είναι η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη.

Χρησιμοποιείται από χιλιάδες πολίτες και τουρίστες κάθε χρόνο και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι περπατούν πάνω στην παλαιότερη οδό που βρίσκεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο λόγος για την Οδό Τριπόδων, η οποία βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην Πλάκα και διατηρεί μέχρι σήμερα το ίδιο όνομα από τότε που δημιουργήθηκε. Η Οδός Τριπόδων συνέδεε την αρχαία αγορά της Αθήνας με το θέατρο του Διονύσου και η ονομασία της μόνο τυχαία δεν είναι.

Οδός Τριπόδων

Ο δρόμος πήρε το όνομα του από τους χάλκινους τρίποδες που στήνονταν κατά μήκος της οδού ως χορηγικά μνημεία από τους ευκατάστατους πολίτες χορηγούς της αρχαίας Αθήνας. Οι τρίποδες στήνονταν πάνω σε μνημεία προς τιμή εκείνων που κέρδιζαν τους δραματικούς αγώνες της πόλης, οι οποίοι πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο θέατρο του Διονύσου και πάνω σε αυτούς αναγράφονταν οι συντελεστές της παράστασης.

Από αυτά τα μνημεία έχει διασωθεί και ένα, το περίφημο χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη (φανάρι του Διογένη), το οποίο χτίστηκε περί το 334 π.Χ. και μας δίνει και μια επίσημη εικόνα για την ιστορία του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος πιστεύεται ότι μετρά 2.500 χρόνια ζωής.

Οδός Τριπόδων

Η Τριπόδων ήταν μια από τις φαρδύτερες οδούς της αρχαίας Αθήνας με το πλάτος της να φτάνει στα έξι μέτρα, ενώ ήταν παράλληλα και η πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσει κανείς στο θέατρο του Διονύσου από την αγορά.

Εκτός από την ιστορία του που χάνεται στο βάθος των αιώνων, η Οδός Τριπόδων είναι επίσης γνωστή και για το μικρό ιστορικό νεοκλασικό σπίτι, το οποίο, ως «Οικία Κοκοβίκου» χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965) με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Δείτε παλαιότερο ρεπορτάζ από την οδό Τριπόδων:

Πηγή: carandmotor.gr