Τέμπη: Νέες αποκαλύψεις για τον σταθμάρχη - Έκανε τα ρεπό των παλαιότερων το μοιραίο βράδυ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στα Τέμπη που έστειλε στο θάνατο 57 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι νεαροί σε ηλικία.

Μέσα στο σταθμαρχείο της Λάρισας επικρατούσε ένα πραγματικό χάος σε ό,τι αφορούσε τις βάρδιες.

Τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το MEGA αποκαλύπτουν μια τριτοκοσμική εικόνα στα επίσημα έγγραφα, με τα ονόματα των εργαζόμενων να αλλάζουν χειρόγραφα με στυλό, με τους λιγότερο έμπειρους στη δουλειά να τοποθετούνται μόνοι τους στη νυχτερινή βάρδια και με τους παλαιότερους να δίνουν στους εαυτούς τους ρεπό.

Σταθμαρχείο-χάος

Βάρδιες στα χαρτιά, αλλαγές στο χέρι, σερί νυχτερινών βαρδιών στον «νέο», 13 δρομολόγια για έναν.

Τα ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου έρχονται στο «φως» και αποκαλύπτουν το απόλυτο αλαλούμ στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Ποιοι και ποιες ώρες θα έπρεπε να ήταν στα πόστα τους;

Το φύλλο παρουσίας των σταθμαρχών στο σταθμαρχείο Λάρισας για τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτει ότι τις ημέρες του εορταστικού τριημέρου για την Καθαρά Δευτέρα, έγιναν αλλαγές τις τελευταίας στιγμής. Ιδιόχειρες.

Ο σταθμάρχης κάλυπτε τα ρεπό των παλιών

Από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη στις 28, ο 59χρονος σταθμάρχης κάνει συνέχεια τη νυχτερινή βάρδια, δηλαδή 22.00 με 07.00 το πρωί. Είχε κληθεί ως νέος στο πόστο να καλύψει τις άδειες και τα ρεπό των παλιών.

Με δεδομένο µάληστα πως είχε µμετακινηθεί από την περιοχή Νέοι Πόροι στο συγκεκριµένο νευραλγικό πόστο του σταθμάρχη της Λάρισας μόλις 5 ημέρες πριν, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τις επιλογές του υπευθύνου των βαρδιών ο οποίος έχει τεθεί σε αργία.

Μόνος του ο σταθμάρχης το μοιραίο βράδυ

H κάθε βάρδια στον σταθμό είναι, ή μάλλον θα έπρεπε να ήταν 9ωρη, και η κάθε μία ολοκληρώνεται μία ώρα αφού έχει ξεκινήσει η επόμενη ώστε για εξήντα λεπτά να υπάρχουν δύο σταθμάρχες.

Τη νύχτα της φονικής σύγκρουσης, όπως αποδεικνύεται, με 13 προγραμματισμένα δρομολόγια, ο 59χρονος σταθμάρχης, με την σχεδόν μηδενική εμπειρία, μένει μόνος του για 40 λεπτά, τα οποία δυστυχώς ήταν και τα μοιραία.

  • Ανακρίτρια: Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας πόσα δρομολογία διέρχονται από το σταθμό της Λάρισας;
  • Σταθμάρχης: Διέρχονται 13 δρομολόγια εκ των οποίων τα 9 διέρχονται μεταξύ των ωρών 22:09 έως 00:30

Ο απογευματινός σταθμάρχης, όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 59χρονος, είχε τη βάρδια 14.00 -23.00, όμως εγκατέλειψε το πόστο του πριν ολοκληρωθεί το ωράριό του γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, έπρεπε να πάει να αγοράσει σουβλάκια στον γιο του.

  • Σταθμάρχης: Περί τις 22:10 με 22:15 ο Χ. Π. αναχώρησε. Λίγο μετά περί ώρα 22:20 με 22:25 αναχώρησε και ο Κ. Π.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, οι σταθμάρχες στο πόστο θα έπρεπε να ήταν τρεις, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει στην πράξη καθώς ο δεύτερος απογευματινός δεν κάνει υπερωρίες.

  • Ανακρίτρια: Από τις ώρες 22.00 έως 23.00 που συμπίπτουν η απογευματινή με την βραδινή βάρδια πόσοι σταθμάρχες υπηρετούν στο σταθμό;
  • Σταθμάρχης: Κανονικά υπηρετούν τρεις σταθμάρχες. Δύο οι απογευματινοί και ένας ο βραδινός. Συνολικά στην Περιφέρεια στην οποία επεκτείνεται η εξουσία της Γ’ Επιθεώρησης υπηρετούν περίπου 26 με 27 σταθμάρχες, συμπεριλαμβανομένων εμού και των 13 συναδέλφων μου.

Στο πρόγραμμα με τις βάρδιες φαίνεται πως έγιναν αλλαγές με στυλό στον έναν από τους δύο βραδινούς, ενώ ήταν πρωί, αλλάζει και πάει απόγευμα.

Ο σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος, είναι ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε με τον 59χρονο προφυλακισμένο σταθμάρχη της Λάρισας λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ο 59χρονος δεν είχε καταλάβει ότι είχε βάλει τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Αυτό που πίστευε ήταν πως εκτροχιάστηκε το εμπορικό τρένο και έπεσε πάνω στο Intercity, όχι όμως ότι υπήρξε μετωπική σύγκρουση.