Σύγκρουση τρένων-Άρειος Πάγος: Τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 ζήτησε ο Ντογιάκος

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης τίθεται η υπόθεση του εκτροχιασμού τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με αποτέλεσμα τέσσερα θύματα.

Με παρέμβασή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης να του αποσταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, θα μελετήσει τη δικογραφία προκειμένου να κρίνει αν χρειάζεται να «ανοίξει» νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν με βάση τα νέα δεδομένα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Κι αυτό διότι βάσει δημοσιευμάτων, τότε και σήμερα, είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες ωστόσο δεν διερευνήθηκαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς τότε ήταν και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ ο άλλος που επέζησε παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά αθωώθηκε.

Έρευνα Οικονομικής Εισαγγελίας

Τρεις επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν τη διερεύνηση όλων των συμβάσεων που καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν, όπως έπρεπε για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης χρέωσε την υπόθεση στους εισαγγελείς Μιχάλη Μιχαλόπουλο, Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου.

Η τελευταία μάλιστα είχε χειριστεί στο παρελθόν και την έρευνα για τη σύμβαση 717 του 2014, η οποία πλέον ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Από την Οικονομική Εισαγγελία «τρέχουν» ήδη οι έρευνες (εδώ και ένα τετράμηνο) για τη σύμβαση του 2005 για εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος, τη σύμβαση του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές -Τιθορέα, τη σύμβαση του 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα- Δομοκός και τη σύμβαση του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς- Αθήνα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή από τη δικογραφία του σταθμάρχη

Στο μεταξύ, ο εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή της απολογίας του 59χρονου σταθμάρχη.