Τραγωδία στα Τέμπη: Σάρωναν το σημείο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Και χθες από νωρίς το πρωί συνεχίστηκαν οι έρευνες από μέλη της Πυροσβεστικής  στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ερευνούσαν τα χαλάσματα και το έδαφος για τον πιθανό εντοπισμό αγνοουμένων ή τη συλλογή δειγμάτων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαδικασία της βιολογικής ταυτοποίησης μέσω εξετάσεων DNA. Κάποιοι συγγενείς περίμεναν για τη σχετική ενημέρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κρατώντας φωτογραφίες των οικείων τους που επέβαιναν στο τρένο.

 

Σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα ανέφερε ότι δεν έχουν βρεθεί στους χώρους των βαγονιών, ούτε και στην ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος, φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικές πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Το πρωτόκολλο ταυτοποίησης θυμάτων μαζικών καταστροφών της Interpol, το οποίο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική το 2018, ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Η οπτική αναγνώριση κατά την Interpol δεν θεωρείται ασφαλής μέθοδος ταυτοποίησης.

Στην Ελλάδα, όπως είχε επισημάνει η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, και επιβεβαίωσαν και άλλοι συνάδελφοί της, ακολουθείται πλέον βάσει πρωτοκόλλου η ταυτοποίηση μέσω DNA.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της μεθόδου παραδίδονται οι σοροί στις οικογένειες. Αυτός είναι και ο λόγος της εμπλοκής της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Disaster Victim Identification – DVI) της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της Αστυνομίας στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Σε χθεσινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας διευκρινίστηκε ότι είναι λάθος να προστίθεται ο αριθμός των ατόμων που είχαν δηλωθεί στη λίστα των αγνοουμένων από τους οικείους τους στον αριθμό των νεκρών. Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εξήγησε ότι μετά το δυστύχημα είχαν δηλωθεί από συγγενείς 56 αγνοούμενοι.

Στην πορεία των ερευνών στο σημείο εντοπίστηκαν 57 σοροί και ακολούθησε η διαδικασία ταυτοποίησής τους με αναλύσεις DNA. Η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι στα εργαστήρια της ΔΕΕ διακόπηκε οποιαδήποτε άλλη εργασία για να προχωρήσουν οι εξετάσεις των δειγμάτων γενετικού υλικού το ταχύτερο δυνατό.

Οι σχετικές αναλύσεις, όπως είπε, διεξάγονταν επί 24 ώρες το 24ωρο τις τελευταίες ημέρες. Περισσότερες από δέκα οικογένειες είχαν ενημερωθεί χθες από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Αστυνομίας και ειδικούς ψυχολόγους για τα δυσάρεστα ευρήματα.

Χθες οι τραυματίες που παρέμεναν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας ξεπερνούσαν τα 30 άτομα. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονταν συνολικά επτά ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.