Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες της πολύνεκρης τραγωδίας - Άμορφη μάζα τα βαγόνια των τρένων στα Τέμπη, 36 νεκροί

Πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης (28/2), έπειτα από σύγκρουση δύο τρένων στη Λάρισα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 66 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 60 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 6 σε ΜΕΘ.

Η σύγκρουση των δύο τρένων -ενός επιβατηγού και ενός εμπορικού- σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είναι με βαριά τραύματα, ενώ γίνεται λόγος για αγνοούμενους μέσα στα συντρίμμια των βαγονιών.

Οι πρώτες πρωινές εικόνες συγκλονίζουν και αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας με τους 36 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες. Τα δύο τρένα έχουν συγκρουστεί μετωπικά με συνέπεια τα πρώτα βαγόνια των αμαξοστοιχιών να έχουν γίνει μια άμορφη μάζα. Παράλληλα, βαγόνια από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης έχουν εκτοξευθεί στα χωράφια, ενώ συντρίμμια έχουν βρεθεί και πολλά μέτρα μακριά από τη σύγκρουση. Διασώστες βρίσκονται στο σημείο από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται εντός των αμαξοστοιχιών. Επίσης, γερανοί απομακρύνουν τα συντρίμμια από το σημείο και ανοίγουν χώρο στους διασώστες ώστε να επιχειρήσουν μέσα στις αμαξοστοιχίες.

Ουσιαστικά οι προσπάθειες των διασωστών και των ανδρών της πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα βαγόνια 1 και 2. Σύμφωνα και με την εικόνα που έδωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ουσιαστικά τα βαγόνια 1 και 2 του επιβατικού συρμού έχουν καταπλακωθεί από το εστιατόριο του τρένου το οποίο και τυλίχθηκε στις φλόγες. Το βαγόνι τρία έχει βγει κάθετα και το βαγόνι τέσσερα έχει εκτροχιαστεί. Από εκεί και πίσω τα βαγόνια δεν είχαν προβλήματα και είναι από αυτά τα βαγόνια που οι επιβάτες βγήκαν μόνοι τους τα πρώτα λεπτά μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ουσιαστικά τώρα οι τέσσερις γερανοί απομακρύνουν συντρίμμια για να δημιουργήσουν διόδους στους πυροσβέστες να μπορέσουν να ερευνήσουν στα βαγόνια 1 και 2 για τυχόν εγκλωβισμένους. Στο σημείο βρίσκεται και σκύλος της ΕΜΑΚ που βοηθά στις έρευνες.

Πώς συνέβη η αδιανόητη τραγωδία

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο λάθος που οδήγησε σε αυτή την απίστευτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οπως συγκλίνουν οι πληροφορίες, τα δύο τρένα που είχαν αντίθετη κατεύθυνση βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μετωπικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η επιβατική αμαξοστοιχία με αριθμό 62 κινούνταν στο ρεύμα καθόδου στην οποία εκινείτο ήδη η εμπορική αμαξοστοιχία ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη γραμμή ανόδου.

Μέχρι στιγμής έχει προσαχθεί ένα άτομο, ο σταθμάρχης που είχε βάρδια. Στο ΑΤ βρέθηκε για εξησείς και ο κλειδούχος.

Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.