Μαίνεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού θα ρίξει χιόνι σήμερα, μέχρι πότε θα διαρκέσουν φαινόμενα - Νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα με χιόνι και κρύο, με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων να μην ταυτίζονται όσον αφορά την πορεία των φαινομένων τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΜΥ εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο δελτίο τα ξημερώματα της Τετάρτης σχετικά με την πορεία της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ 8/2

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που είχε εκδοθεί στις 3/2, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Για σήμερα Τετάρτη (8/2)

1) Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα, στην Ανατολική Μαγνησία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Επιπλέον, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (9/2), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).
Χιόνια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» βρίσκονται περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, αλλά και της Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιόνι έπεφτε σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, από το Μαρούσι προς τα πάνω.

Οι παροδικές χιονοπτώσεις έγιναν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το πρωί της Τετάρτης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, της Μαγνησίας, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού σήμερα Τετάρτη (8/2)

Στην ανατολική και νότια χώρα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, πρόσκαιρα στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα, στην Ανατολική Μαγνησία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6, τοπικά νότιο Ιόνιο 7, και από τις βραδινές ώρες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 (μείον δύο) έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Στερεά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Νότιο Ιόνιο τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα, στην Ανατολική Μαγνησία, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -2 (μείον) έως 6 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9/2
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και στα νότια, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου στα ορεινά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, στα δυτικά και στα βόρεια 4 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12/2
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Στα δυτικά και στα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τις βραδινές ώρες να σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και στα νότια. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Επιφυλακτικοί για τα επόμενα στάδια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» εμφανίζονται οι μετεωρολόγοι, ενώ επικρατεί διχογνωμία σχετικά με την ένταση του χιονιά τις επόμενες ημέρες.

Την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» θα συνεχιστούν εξέφρασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μαρουσάκης: Ήρθε η ώρα της Αττικής

Για την εξέλιξη των φαινομένων -σχετική ανακοίνωση για τις περιοχές όπου αναμένονται χιόνια εξέδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών-, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι «με εξάρσεις και υφέσεις θα συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη, με αυξημένη τη δυσκολία να εντοπίσουμε με ακρίβεια την ένταση και τις περιοχές που θα επηρεάζουν αυτά τα χιονοκύματα, ιδιαίτερα όταν η πρόγνωση αναφέρεται σε περιοχές με έκταση δυσανάλογη της ανάλυσης των μετεωρολογικών μοντέλων (π.χ. Αττική)».

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα ακόμη κι αν κάποιες περιοχές, ενώ προγνωστικά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν, τελικά δεν επηρεάζονται.

Το έχω πει πολλές φορές στα δελτία που αναλύω αυτό το κύμα κακοκαιρίας ότι χαρακτηριστική περίπτωση σε έναν αντίστοιχο τύπο καιρού αποτελεί ο χιονιάς του 2002. Τότε, ενώ θεωρήσαμε ότι η κακοκαιρία έχει απομακρυνθεί, επί δύο ημέρες χιόνιζε ασταμάτητα στον Νομό Αττικής, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Βγαίνοντας από την Αττική έβλεπες λιακάδα.

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων μας που δραστηριοποιούνται στην πρόγνωση του καιρού και δεν είναι καθόλου απλές!» σημειώνει, καταλήγοντας.

Λαγουβάρδος: Χρειάζεται προσοχή

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Η κακοκαιρία επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές όπως η Ανατολική Θεσσαλία και η Μαγνησία. Πολλές χιονοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια, σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» ανέφερε ο Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι στην Αττική θα έχουμε ασθενέστερα φαινόμενα.

«Μεγάλοι όγκοι χιονιού σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια»

«Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια συνεχίζουν να δέχονται μεγάλους όγκους χιονιού και θέλει προσοχή το επόμενο 48ωρο γιατί περνάει και η Εθνική Οδός και μετά θα υπάρχει πίεση από τις χιονοπτώσεις που αναμένονται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δούμε, ακόμα και στη Βόρεια Αττική, κάποιες σταθερές χιονοπτώσεις την Παρασκευή το πρωί.

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή. Θα έχουμε φαινόμενα, αλλά με αρκετές μεγάλες παύσεις, που βοηθούν έτσι ώστε να έχουμε αντίδραση και καθαρισμό κάποιων σημείων», σημείωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αρναούτογλου: Εξασθένηση από Πέμπτη

Για «μπόρες χιονόνερου» και παροδικές χιονοπτώσεις στην Αττική έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη – το πολύ μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες χιονόνερου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά, με ανοίγματα ηλιοφάνειας όμως ενδιάμεσα.

Σήμερα Τετάρτη (8/2), στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα έχουμε παγετό όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει κοντά ή και κάτω από το μηδέν στα ορεινά κάποιων νησιών.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, όπως και τις τελευταίες ημέρες, θα έχουμε χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές ή και μπόρες χιονιού-χιονόνερου. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανοιχτά ανατολικά στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 0 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα έχουνε αρκετή ηλιοφάνεια εκτός από τη Χαλκιδική και κυρίως στα πόδια της, όπου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες συννεφιές με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας χιονιού ή χιονόνερου.

Ο βοριάς θα εξασθενήσει και μόνο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής θα έχει ένταση 6 με 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλές έως πολύ χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ωστόσο από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι την Κυριακή θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.