Ετοιμάζουν μπλόκα στον E-65 οι αγρότες στη Θεσσαλία

Κινητοποιήσεις αναμένονται από την πλευρά των Θεσσαλών αγροτών.

Στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε-65.

Την απόφαση την πήραν αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά της Καρδίτσας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά. Κύρια αιτήματα είναι το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος παραγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και ορισμένες φορές χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).

Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.