Βόλος: Ξεκίνησε τις εργασίες του το συνέδριο της ΚΕΔΕ, με ομιλίες των υπουργών Μ. Βορίδη και Στ. Πέτσα

Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ξεκίνησε σήμερα τις τριήμερες εργασίες του στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, με την παρουσία δεκάδων δημάρχων και αυτοδιοικητικών, αλλά και τις εισηγήσεις-τοποθετήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησης, με στόχο μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ως οικοδεσπότης του συνεδρίου, καλωσόρισε τους συναδέλφους του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε λόγο για το μεγαλύτερο συνέδριο της ΚΕΔΕ της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας.

Στο συνέδριο, με θέμα «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, “Πράσινοι” Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στα αιτήματα και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη που τοποθετήθηκε νωρίτερα, είπε ότι «το σύστημά σας κόντεψε να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική και πρέπει να ξέρουμε ποια θέση θα έχετε στο εξής. Θα παραμείνετε υπέρ της απλής αναλογικής; Ποιο σύστημα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να μας το πεί. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα άλλα κόμματα».

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην πολιτική των προσλήψεων και υπενθύμισε ότι από το 2015 ως το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 10.000 προσλήψεις, αλλά μόλις 39 ήταν οι μηχανικοί που ήταν πολύ αναγκαίοι και υποστήριξε ότι «από την πολιτική των προσλήψεων αποτυπώνεται το πώς σκέφτεται πώς θέλει κάποιος την Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις και πρέπει να κάνουμε επιλογές. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε σοβαρές υπηρεσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμπληρώνονται 3,5 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και ας κάνουμε τον απολογισμό».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «μοναδική παρέμβαση στη Αυτοδιοίκηση ήταν η απλή αναλογική. Εμείς νομοθετήσαμε και αλλάξαμε τον νόμο και είναι το μοναδικό που θα θυμόμαστε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως ο κ. Βορίδης ανέφερε μία σειρά από κεντρικά νομοθετήματα που πέρασαν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπε, «έδωσαν ανάσες και βήμα στην Αυτοδιοίκηση. Δώσαμε ειδικούς συμβούλους στους δημάρχους και υποστηρίζουμε τη θέση μας αυτή, διότι υπερασπιζόμαστε τη δουλειά των δημάρχων και με τον τρόπο αυτό διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο για να βοηθήσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε έπειτα από συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΕΔΕ».

Επίσης, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προ κρίσης κατάσταση και στο σήμερα, διότι η αλόγιστη σπατάλη οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η χώρα παράγει νομοθεσία με ρυθμό πολυβόλου και ήδη είναι έτοιμο ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο, με εκτενέστατη μελέτη, για το θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, εξετάζοντας το τι ισχύει σε άλλες σημαντικές χώρες. Πρόκειται για τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τομές που έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια».

Αναφορικά με την Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Βορίδης είπε ότι «αναμορφώνεται μέσα από ειδικό πλαίσιο. Φτιάχνουμε αρμοδιότητες που θα τις αναθέσουμε και θα τις αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, αφού θα εξελιχθεί σε μία κανονική αστυνομία που θα λειτουργεί πλέον κανονικά και αποτελεσματικά. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση και θα τελειώσουμε ως το τέλος Δεκεμβρίου».

Για τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συμβουλίων, είπε ότι αυξάνεται κατά 30% σε όσους την ελάμβαναν ως τώρα και κατά 70% σε όσους δεν ελάμβαναν.

Ο κ. Βορίδης είπε επίσης για την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των δήμων, σημειώνοντας ότι έχει συσταθεί επιτροπή που εργάζεται για το θέμα και ότι θα καλυφθούν οικονομικά εκείνοι οι δήμοι που υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστες, παρά τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες και υπενθύμισε ότι «η χώρα μας είναι πλέον ένα καλό παράδειγμα για την εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης, αφού γίνεται κοσμογονία στο επίπεδο αυτό. Σε λίγο θα αναλάβουμε και την εκπαίδευση Αλβανών αυτοδιοικητικών υπαλλήλων, ενώ η Κύπρος ζήτησε ειδικό σύμβουλο επί του ιδίου θέματος».

Απευθυνόμενος δε στους δημάρχους, σημείωσε: «Θέλω να πείσω εσάς που δεν είστε Νέα Δημοκρατία και θέλω να κρίνετε αντικειμενικά το έργο μας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε αφού θα είναι και πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι «παραλάβαμε το 2019 μία κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αντιμετωπίσαμε μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία. Στόχος μας είναι να έχουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αλλάξαμε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι. Μία Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι δυνατή όταν στέκεται ισχυρή απέναντι σε κρίσεις. Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με οικονομική ενίσχυση που έφτασε το 1,5 δισ. με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διότι έπρεπε να αντέξει η Αυτοδιοίκηση σε τέτοια έκτακτα γεγονότα».

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι «η χώρα μας έχει πάνω από 70 δισ. ευρώ διαθέσιμα χρήματα για έργα ανάπτυξης σε κάθε γωνιά του τόπου και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ έχουμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης που παρέχει στην Αυτοδιοίκηση οικονομικούς πόρους 2 δισ. ευρώ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις ΔΕΥΑ των δήμων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι προβληματικές, λέγοντας ότι «έχουν αυξημένο ενεργειακό κόστος. Θα συνδράμουμε με 20 εκατ. ευρώ και με άλλο ειδικό πλαίσιο θα κατευθύνουμε ποσά έως τα 40 εκατ., αλλά και στον τομέα της ναυαγοσωστικής θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες».

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας είπε ότι «το προσεχές έτος είναι χρονιά εκλογών. Η κυβέρνηση έκανε πολλά για να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αναρωτηθείτε όχι τι έκανε η κυβέρνηση για εσάς, αλλά τι θα κάνετε εσείς…».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, είπε μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλη δύναμη της ΚΕΔΕ είναι η ενότητά της. Κάναμε με διαφάνεια την διαχείριση των χρημάτων και ξεκινάμε το 2023 με συν 120 εκατ. όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η Αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσα χρήματα, ούτε τόσα προγράμματα όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Περιμένουμε λύση στο ναυαγοσωστικό θέμα και ενισχύσεις για τα κόστη θέρμανσης και καθαριότητας στα σχολεία, αφού ως τώρα δεν έχουμε λάβει τίποτα και ελπίζουμε στη συνέχιση του καλού καιρού. Θέλουμε ο φόρος CityTax να έρθει στους δήμους, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που μαζεύουμε τα σκουπίδια και καθαρίζουμε τις πόλεις».

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε επίσης ότι δεν προβλέπεται κοινωφελής εργασία από τους δήμους λόγω της απόφασης του ΣτΕ και ζήτησε να δοθεί έγκριση για την ανάπτυξη δημοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, να δοθεί λύση με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες και να υπογραφεί ΚΥΑ ώστε να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν οι δήμοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «ξέρουμε ότι απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση που καταλαβαίνει, ακούει και βρίσκεται δίπλα στην Αυτοδιοίκηση».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ως πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με συμπεράσματα και αιτήματα από την πλευρά της ΚΕΔΕ.