Η ακτοφυλακή της Τουρκίας πήρε θέση για το επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου

Η τουρκική ακτοφυλακή πήρε θέση για το σημερινό συμβάν ανοιχτά της Σάμου.

Η διοίκηση της ακτοφυλακής της Τουρκίας κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

Αναλυτικά ‘όσα αναφέρει η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών την 01 Νοεμβρίου 2022, έχουν προβληθεί αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι «κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό 8 αγνοουμένων στη θάλασσα νότια της Σάμου στις 31 Οκτωβρίου 2022, έγιναν επικίνδυνοι ελιγμοί από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, επέδειξαν όπλα και εμπόδισαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εισερχόμενοι στην ελληνική περιοχή ευθύνης και στα χωρικά ύδατα».

Πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό παρουσιάζονται παρακάτω.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και τα σκάφη της FRONTEX εκτελούσαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ανατέθηκε αμέσως σε 1 σκάφος του Λιμενικού να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα και εντός της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα και τα σκάφη της FRONTEX, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν έτοιμη να συνεργαστεί και να υποστηρίξει σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση, αλλά οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν καμία βοήθεια από τα μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μετά από ειδοποίηση στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ότι εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο «PETRO BULK-1» με σημαία St.Kitts&Nevis, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου στις 11.20, 01 Νοεμβρίου 2022, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλη στην αναφερόμενη τοποθεσία. Το πτώμα που εντοπίστηκε, περισυνελλέγη από τη θάλασσα στις 11.35 και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κουσάντασι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάσυρση της εν λόγω σορού από τη θάλασσα, το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής κλάσης Rafnar πλησίασε πολύ κοντά στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα όπλο επιδείχθηκε στο προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό προσωπικό. Στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκαν οι ελληνικές αρχές, ο νεκρός μεταφέρθηκε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και στα διεθνή ύδατα που ανακοινώθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Ναυτική Αναζήτηση και Διάσωση.

Είναι προφανές ότι η στάση που υιοθέτησε το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο καθώς και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο που θα πληγώσει τη συνείδηση ​​ολόκληρης της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ανακοινώνεται με σεβασμό στο κοινό».