Σωτήρης Τσιόδρας: Τα 4 σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Τα 4 σενάρια για την πορεία της πανδημίας στο άμεσο μέλλον, παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ημερίδα σήμερα στο νοσοκομείο Ιασώ με θέμα τις Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο πρώτο σενάριο οι παραλλαγές του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, θα ΄χασουμε την ανοσία που έχουμε κατακτήσει και θα χρειαστούμε νέα εμβόλια. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Το τρίτο σενάριο είναι επίσης απαισιόδοξο βασιζόμενο στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το τέταρτο σενάριο που εκτιμά ο ίδιος ότι θα επικρατήσει είναι ότι θα κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις της όμικρον για τις οποίες έχουμε ήδη σε μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και εμβόλια, και πως ως κοινωνία θα δεχτούμε ότι τα μέτρα χρειάζονται ως έναν βαθμό και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

Αναλυτικά τα σενάρια που εκτιμούν οι επιστήμονες ότι αθ επικρατήσουν, όπως τα ανέλυσε ο κ. Σ. Τσιόδρας:

Πρώτο σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που που σημαίνει ότι η ήδη κατακτημένη ανοσία που έχουμε μέχρι τώρα θα απωλεσθεί. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι ο ιός εξελίσσεται και πάντα θα προσπαθεί να βρει τρόπους να ξεφύγει. «Σε αυτό το σενάριο, είναι βέβαιον ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια» είπε ο κ. Τσιοδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε παράλληλα τις τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που διαφαίνεται ότι επικρατούν αυτήν τη στιγμή. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο, όπως είπε, διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικων αντισωμάτων. Επίσης το στέλεχος ΒΑ.4.6 το οποίο αρχίζει να κερδίζει δυναμικά έδαφος στις ΗΠΑ έναντι της ΒΑ.5 και τέλος, το στέλεχος ΧΒΒ, που εμφανίζει μεγάλη αντοχή και αυτήν τη στιγμή είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Σιγκαπούρη.

Στην Ελλάδα, όπου οι ειδικοί δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι από τον βαθμό επιτήρησης μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης, απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (ποσοστό 98%).

Δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Είναι κάτι που προκαλεί αγωνία, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει επιδημία του ιού μαζί με τη γρίπη, καθώς όταν τα ποσοστά του ιού είναι τεράστια, εξαφανίζεται η γρίπη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος τα στοιχεία από την κυκλοφορία των ιών έδειχναν ότι ο κορωνοϊός «εξαφανίζει» τη γρίπη. Ο χειμώνας, όμως, στο Νότιο Ημισφαίριο (το δικό μας περασμένο καλοκαίρι) έδειξε ότι η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα από τον κορωνοϊό και προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους.

Τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά το βέβαιον είναι ότι οι επιπτώσεις της γρίπης ή/και κορωνοϊού θα βαρύνουν άτομα άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμβολιαστεί άμεσα. «Κυκλοφορεί ήδη η γρίπη στη χώρα μας, τόνισε, γιατί έχει εντοπιστεί στα λύματα» ανέφερε ο κ. Τσιοδρας.

Υπενθύμισε ακόμη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επιφυλακτικους να εμβολιαστούν ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

Τρίτο σενάριο

Το τρίτο σενάριο είναι επίσης απαισιόδοξο βασιζόμενο στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικες θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής Τσιοδρας, παραθέτοντας τα τρία λιγότερο αισιόδοξα σενάρια από μελέτη της βάσης δεδομένων Medscape.

Μάλιστα, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του Οργανισμού ώστε να δίδονται τα αντιικα φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται και για τους οποίους υπάρχουν φυσικά ενδείξεις χορήγησης.

Τέταρτο σενάριο

Το τέταρτο σενάριο φέρει την υπογραφή του ίδιου του καθηγητή Τσιοδρα, και όπως είπε στην ημερίδα του «ΙΑΣΩ», προβλέπει την πορεία μας με τον κορωνοϊό στη βάση δύο θετικών εκτιμήσεων:

α) ότι όλα τα στελέχη που θα αναδυθούν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Omicron, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου, με τα ενισχυμένα εμβόλια να περιέχουν τα κυρίαρχα στελέχη ΒΑ.4 και 5,

β) ότι οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότατα, αποδεχομενες πλέον ότι τα μέτρα χρειάζονται ως έναν βαθμό και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.