Ευλογιά των πιθήκων: Στα 58 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Η κατάσταση της υγείας τους

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 58 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 19 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο Γράφημα.

Η πορεία της υγείας των ασθενών
Σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4 την τελευταία εβδομάδα, καθώς στην προηγούμενη έκθεση, με δεδομένα έως 25 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 54 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 22.363 κρούσματα της νόσου σε 43 χώρες.