Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μην συναντούν ηλικιωμένους

Για την έξαρση του κορωνοϊού που ξεκίνησε στα μέσα καλοκαιριού και κράτησε μέχρι τον Αύγουστο αλλά και την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, συνιστά σε όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές να μην συναντούν ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Τα άτομα που γυρίζουν από διακοπές, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά σε ότι αφορά τις επαφές τους, τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον, με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Η γενικότερη σύσταση είναι αυτή, για διάστημα περίπου πέντε ημέρων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε όλοι sefl test, αλλά συστήνεται να αποφύγουμε μετά τις διακοπές να συναντήσουμε τις πρώτες ημέρες υπερήλικες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», είπε ο ίδιος.

 

«Για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική», σημείωσε ο κ. Παρασκευής, που είναι και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει, κυρίως δε εάν θα προβλέπεται η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Παρασκευής είπε πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Τέλος, ανέφερε ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό, είναι πολύ μικρότερη από ότι στο παρελθόν με άλλες παραλλαγές. Η ανοσία λόγω του εμβολιασμού και λόγω της νόσησης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι σημαντική, ωστόσο συστήνεται στους ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ευλογιά των πιθήκων

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ο κ. Παρασκευής είπε πως «πρόκειται για νόσημα που δεν είναι και τόσο μολυσματικό. Αφορά κυρίως άνδρες συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής».