Δραματικές προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βατερά της Λέσβου - Εννέα απεγκλωβισμοί από το Λιμενικό (φωτό & video)

Δραματικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα εναέρια μέσα να ενισχύονται το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και στον αγώνα συμμετέχουν και εθελοντές.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εθελοντές κουβαλώντας κουβάδες με νερό, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, λόγω της δυσκολίας που εντοπίζεται στο έργο κατάσβεσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε λιπόθυμος.

vatera-1
vatera-2
vatera-3
vatera-4
vatera-5

 

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού.

Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.  «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

 

Νέες εικόνες από τη φωτιά στη Λέσβο

 

 

lesvos_car
lesvos_spiti
lesvos_spiti2

 

Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτεες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.

lesvos-vatera-fwtia-1
lesvos-vatera-fwtia-2
lesvos-vatera-fwtia-3
lesvos-vatera-fwtia-4
lesvos-vatera-fwtia-5
lesvos-vatera-fwtia-8

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, σπρώχνουν τις φλόγες προς το χωριό Βρίσα, εκεί που υπάρχει μεγάλη δασική έκταση.

lesvos-fwtia-2
lesvos-fwtia-3
lesvos-fwtia-4
lesvos-fwtia-5

 

pirosvestis_lesvos
Η μεταφορά του τραυματία πυροσβέστη στη Λέσβο

 

lesvos-fwtia-7
lesvos-fwtia-8

Η περίπτωση της φωτιάς στη νότια Λέσβο κρίθηκε από την αρχή ιδιαίτερα σοβαρή, λόγω του ισχυρού  ανέμου . Στην περιοχή επιχειρούν επτά εναέρια μέσα, ανάμεσα στα οποία ένα ελικόπτερο, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας Προωθητής Γαιών και ένα Βυτιοφόρο Καυσίμου. Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή. Παράλληλα, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ συνδράμουν δυνάμεις του Στρατού, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

fwtia-lesvos-3
fwtia-lesvos-2

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

fotia_lesvos2

Λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολιχνίτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

 

vat1
vatera_0

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

 

 

 

Η πρόβλεψη του Meteo για τις επόμενες μέρες

 

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα μας το επόμενο 10 ήμερο.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας μας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατα συνέπεια την θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύουμε ένα μεγάλο αριθμό προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δυο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης) και διαπιστώνουμε ότι όλες τις μέρες εώς το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω έως πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή). 

Αξίζει να τονίσουμε ότι πέρα από την χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40–41 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 το Σαββάτου 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ένω αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων(περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Όπως διακρίνεται και στο επόμενο σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία, λάβετε προφυλάξεις και προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας. 

Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatalert.cfm. Οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά και σχετικές προειδοποιήσεις παρέχονται στις προγνώσεις καιρού περιοχών της Αθήνας (π.χ. Αθήνα – Κέντρο).