Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο - Βόρεια προς Δαδιά το ενεργό μέτωπο, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μαίνεται  αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λύρα Σουφλίου.

Οι φλόγες το βράδυ έφτασαν στο ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να σωθεί τo δάσος, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αν και η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος, το οποίο είναι δύσβατο. Οι επίγειες δυνάμεις στοχεύουν στο να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στην πυρκαγιά επιχειρoούν αυτήν την ώρα 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν δύοCanadair CL415, δύο Tractores, ένα ΑΒ214, και ένα ΒΚ117 για συντονισμό.

Τα δύο Mi8 ανεφοδιάζονται. Στην κατάσβεση αναμένετα να συνδράμουν δύο Canadair CL215 από Βόλο και δύο Canadair CL415 από Ελευσίνα. Η προσπάθεια με χωματουργικά γίνεται βορειοδυτικά.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Δύσκολη η πρόσβαση στον πυρήνα του δάσους

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε σχετικά με τη φωτιά στον Έβρο τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο Σουφλί του Έβρου. Από το πρωί έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις. Επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να εισέλθουν στον πυρήνα του δάσους. Επίσης συνδράμουν εναέρια μέσα και ο Στρατός. Το νότιο- νοτιοανατολικό κομμάτι πάει καλύτερα.

Αντίθετα, το βόρειο- βορειοδυτικά μας απασχολεί καθώς πρόκειται για πυκνό δάσος με πεύκη και υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στον πυρήνα. Θα προσπαθήσουμε να την θέσουμε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».