Tα πιστοποιητικά εμβολιασμού-νόσησης φεύγουν, η μάσκα μένει - Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Ένα βήμα πιο κοντά στην προ πανδημίας ζωή κάνει η χώρα μας, δεδομένου ότι επισημοποιήθηκε η νέα άρση σειράς μέτρων.

Ειδιότερα, από 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, ενώ μειώνονται ανά εβδομάδα και τα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, αυτά θα παύσουν να ισχύουν και για την είσοδο στη χώρα.

Η χαλάρωση αυτή έρχεται μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, τις οποίες έκανε δεκτές η κυβέρνηση, ενώ οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Αναφορικά με τις μάσκες, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τέλη Μαΐου για το αν θα καταργηθούν από την 1η Ιουνίου ή όχι.

Συγκεκριμένα, τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας. Το μέτρο, όπως επεσήμανε, θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά σε όσους εργαζομένους έχουν πάρει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και τους συνοδούς ασθενών.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.