Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό - Self test μόνο σε μαθητές με συμπτώματα - Video

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Δείτε live

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Νέο μοντέλο διαχείρισης

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε.

 

Θεοκλής Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.

O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Παπαευαγγελου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογιας, κυρία Βάνα Παπαευαγγελου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.

Στα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα τα self-test στα σχολεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά, σημειώνοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία».

Όπως είπε, τα παιδιά όταν επιστρέψουν στα σχολεία δεν θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά δωρεάν self-test, παρα μόνο όσα παρουσιάζουν συμπτώματα.

Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως όταν διαγνωστεί ένα παιδί με COVID θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα, ενώ σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι.

«Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για COVID αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου παραχωρεί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα, ενώ η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς από την 1η Μαΐου.

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της Omicron 2 στη χώρα μας.

Με φόντο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα και ενόψει του Πάσχα, που θα εορταστεί μεν όπως πριν από το 2020 που ενέσκηψε η πανδημία κορωνοϊού, αλλά με μέτρα προστασίας και της επιστροφής στην νέου τύπου κανονικότητα, σε πρώτη φάση από τον Μάιο και σε δεύτερη από τον Ιούνιο με αναστολή μέτρων, πραγματοποιείται σήμερα συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, θα παρουσιάσουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας αλλά και την άρση των μέτρων.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα και οι θετικές προγνώσεις σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη και τη φυσική ανοσία του πληθυσμού (μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν νοσήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) σταθμίστηκαν με προσοχή από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο 15νθήμερο. Οι επιστήμονες είχαν κληθεί να εγκρίνουν την κυβερνητική πρόταση για την απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στο οποίο συμφώνησε η Επιτροπή παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. Ουσιαστικά οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν ένα άτυπο ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα περίοδο, καθώς από την Κυριακή του Θωμά που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά θα ανασταλούν βασικά μέτρα που μας συνόδευαν επί μήνες, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το συστηματικό testing.

Σήμερα αναμένεται να γίνει μια ενδελεχής παρουσίαση του Οδικού χάρτη προς την κανονικότητα, με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαϊου καθώς και εκείνα που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η αναστολή – και όχι η κατάργηση- όλων των μέτρων όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Πως κινούνται οι δείκτες της επιδημίας

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει στα 10.000 με 11.000, με τα προγνωστικά μοντέλα να «δίνουν» σταθερά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαϊου και μετά.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους, πιο σημαντικούς, «σκληρούς δείκτες»,δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ασθενών. Χθες οι νοσηλευόμενοι με covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχονταν σε 1.763, έχοντας μειωθεί κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό τους στην αρχή του μήνα. Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά δε τους διασωληνωμένους, μέσα στο τελευταίο επταήμερο έχει καταγραφεί μείωση κατά 20%, από 356 υποχώρησαν στους 298 – αριθμός διασωληνωμένων που απαντάται για τελευταία φορά πριν από οκτώ μήνες, τον περασμένο Αύγουστο, στα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Σκληρός» και άκαμπτος παραμένει ο δείκτης των θανάτων. Μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές covid 1.191 ασθενείς. Ενώ από την αρχή του έτους οι νεκροί ανέρχονται σε 7.852. Οι ειδικοί της Επιτροπής συζήτησαν, μάλιστα, το θέμα που δίνει αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» στη χώρα μας, αναζητώντας απαντήσεις για τις τόσες απώλειες. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, μεγάλο μέρος όσων χάνουν τη ζωή τους είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους και μολύνονται με κορωνοϊό. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, η οποία μειώνεται αρκετά τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.