Έκρηξη στα Γρεβενά: Τα μοιραία λάθη που προκάλεσαν το δυστύχημα-Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Η ισχύς της τρομακτικής έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σκοτώσει ακαριαία όσους βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο

Να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της υπόθεσης για την τραγωδία που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών και είχε ως αποτέλεσμα τρεις εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, προσπαθούν οι αστυνομικές Αρχές, με το protothema.gr να φέρνει στο «φως» τα πρώτα στοιχεία των ερευνών.

Τις έρευνες έχει αναλάβει, πλέον, το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, με τα συνολικά αποτελέσματα και συμπεράσματα να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως ανέφεραν πηγές της ΕΛ.ΑΣ στο protothema.gr, η καταστροφή από την ισχυρή έκρηξη που έγινε το πρωί της Δευτέρας και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, φέρεται να προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες -παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη τελικά συμπεράσματα για την αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή- υπάρχουν λάθη τα οποία έγιναν, είναι προφανή και έχουν ήδη εντοπιστεί από τις έρευνες. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εργαζόμενοι φέρεται να ξεκίνησαν περίπου στη μία τα ξημερώματα της Δευτέρα να συγκεντρώνουν κάποια οξειδωτικά και άλλα υλικά στην γραμμή παραγωγής, τα οποία χρειάζονται για την κατάλληλη μίξη προκειμένου να παρασκευάσουν εκρηκτικά γαλακτώματα, με τη μέθοδο της ανάμειξης κράματος με υαλοσφαιρίδια. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, είναι, μεταξύ άλλων, αν το μηχάνημα ήταν στην κατάσταση που έπρεπε, αν είχε προέλθει ψύξη κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και αν έπρεπε να είχε διαφορετική θερμοκρασία την ώρα που οι τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν να εργάζονται.

Παράλληλα, ερευνάτε αν στους αναδευτήρες είχαν μείνει έτοιμα εκρηκτικά από τις προηγούμενες ημέρες και πόσα κιλά εκρηκτικών γαλακτωμάτων υπήρχαν συσκευασμένα από την Παρασκευή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα στον χώρο του εργοστασίου, καταδεικνύουν αμέλειες. Κάποιες από αυτές είναι ότι στον χώρο που φέρεται να βρίσκονταν τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών, εντοπίστηκαν και πυροκροτητές κάτι που είναι απαγορευτικό. Επίσης, βρέθηκαν και άλλα πράγματα σε χώρους τους οποίους δεν θα έπρεπε να βρίσκονται και οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές.

Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες

Σημειώνεται ότι, το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών, έχει αναλάβει η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί η υπόθεση έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, οι έρευνες είχαν σταματήσει καθώς αναμένεται διοριστούν από την εισαγγελία, για να συνδράμουν σε αυτές, ειδικοί πραγματογνώμονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας.

Η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι έμπειροι πυροτεχνουργοί της υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βόρειας Ελλάδας, να κρίνεται απαραίτητη και να αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι στο πενταμελές κλιμάκιο που βρίσκεται στο σημείο και αποτελείται από τους πιο έμπειρους πυροτεχνουργούς, συμμετέχει και αστυνομικός με 40 χρόνια υπηρεσίας ο οποίος διδάσκει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, στις έρευνες χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και ειδικό drone, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πως είναι κατασκευασμένο το εργοστάσιο, που ήταν οι αποθήκες και διάφορα άλλα σημεία, τι αποτέλεσμα έχει η καταστροφή αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στο να υπάρξει ένα σαφές πόρισμα.

Οι εργαζόμενοι εξαϋλώθηκαν

Όπως έδειξαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών εργαζομένων, οι οποίοι αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι, ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σκορπισμένα ακόμα και σε απόσταση των 500 μέτρων από το σημείο ενώ, ξεκάθαρο γίνεται από πηγές της αστυνομίας, πως όσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε απόσταση ακόμα και 100 μέτρων από το σημείο της ισχυρής έκρηξης, θα είχαν βρει ακαριαίο θάνατο.

Το θετικό της τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, είναι ότι στην γραμμή παραγωγής δεν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την ισχυρή έκρηξη και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τους 30.

Το εργοστάσιο το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δαμαστάνη, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015, θεωρείται ότι ήταν «καλοφτιαγμένο» και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Για αυτόν τον λόγο, θεωρείται ότι από την ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε έως και 30 χιλιόμετρα μακριά, δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιό μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία ΕΛΤΕΚ, και πρόσθεσε:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως».

Πηγή Πρώτο Θέμα