Κ. Μητσοτάκης: Έτοιμα να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς τα Ραφάλ - Αναβαθμίζεται η υπεροχή της χώρας (Βίντεο & Εικόνες)

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, στην Αεροπορική Βάση στην Τανάγρα.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», ήταν το μήνυμα του Πύργου Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Η 332 μοίρα πετά στο μέλλον».

 

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την υπεροχή της χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα γαλλικά Rafale, κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των μαχητικών αεροσκαφών στην Τανάγρα.

«Υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα πρώτα έξι από τα 24 υπερσύγχρονα Ραφάλ, τα οποία είναι τα πρώτα μαχητικά που εντάσσονται στη δύναμή της έπετια από μία δεκαετία και πλέον» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που ακμάζει και αλλάζει σε όλα τα πεδία».

«Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους. Είναι ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «οι ‘ριπές του ανέμου’, όπως δηλώνει το όνομά τους, ειναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μέσα στο 2022 θα αφιχθεί η δεύτερη εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η τρίτη για να ακολουθήσουν αμέσως τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου».

Στην τελετή υποδοχής μηνύματα απευθύνουν κατά σειρά ο Πρόεδρος & CEO της DASSAULT AVIATION, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρίστανται επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

 

 

Είναι τα 6 πρώτα, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια, μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ, από τα 24 ιδίου τύπου, που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault και θα ενισχύσουν άμεσα την πολεμική μας Αεροπορία.

Στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών βρίσκονται οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι, που εκπαιδεύτηκαν στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν.

 

Παναγιώτοπουλος: Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά των Rafale

Η έλευση των Rafale δίνει στην Πολεμική Αεροπορία ένα εργαλείο υπεροχής με καταγεγραμμένη, μάλιστα, παρουσία στο πεδίο.

Στηρίζει την λειτουργία του σε τεχνολογία αιχμής σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα και το ισχυρό οπλοστάσιο που συνοδεύει την αγορά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Γαλλία, το Rafale έχει δυνατότητες κατόπτευσης σε βάθος 200 χιλιομέτρων. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αποτελεί, ως φαίνεται, τον άσσο στο μανίκι των Ελλήνων πιλότων.

Ισχυρότερη γκάμα επιλογών αποκτούν οι χειριστές των Rafale και στην κρίσιμη συλλογή πληροφοριών αλλά και στη διαλειτουργικότητα με πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράγοντες – κλειδιά στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων, θεωρούνται τα στρατηγικά και υποστρατηγικά όπλα που διαθέτουν, στον ομολογουμένως ενισχυμένο οπλικό φόρτο. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η ύπαρξη των πυραύλων METEOR με εμβέλεια που ξεπερνά τα 100 χλμ. εμβέλεια.

Ακόμη ο υποστρατηγικού χαρακτήρα, πύραυλος, SCALP, με ακτίνα 500 χλμ, τον οποίο μέχρι σήμερα «φορούν» τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με ακτίνα 500 χλμ.

Σε μεγαλύτερο επίπεδο ανεβάζουν την αεροπορική ισχύ, οι πύραυλοι EXOCET μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας.

Το Rafale έχει διανα έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως: «Η ΕΛΛΑΔΑ παραλαμβάνει σήμερα τα πρώτα της 6 Rafale. Πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη γύρω στις 12:10. Γύρω στη 1μμ, τελετή υποδοχής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη @PrimeministerGR και του πρέσβη Patrick_Maisonnave».