Μαγιορκίνης για Όμικρον: «Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης-Να περιμένουμε 1-2 μήνες να κλείσει ο κύκλος της»

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ertnews ο κ. Μαγιορκίνης, στηριζόμενος σε στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος της Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για αυτό τους επόμενους 1 με 2 μήνες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη στο ertnews.gr:

Τι εικόνα έχετε για το θέμα των επαναμολύνσεων με την Όμικρον;

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30 – 40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

Έχουμε να κάνουμε με ένα μαζικό φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης;

«Όχι δεν θεωρώ ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε.

Η επαναλοίμωξη με Όμικρον έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι η Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό».

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση; Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων.

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά.

Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον , ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της Όμικρον οπότε περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».

Τι να προσέξουμε ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες; 

«Το βασικότερο στοιχείο είναι να αποφύγουμε να μολύνουμε μεγαλύτερες ηλικίες οπότε θα πρέπει για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή αν το κάνουμε να κάνουμε τεστ και να χρησιμοποιούμε μάσκα».