Πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει, πότε λήγουν, όλη η ΚΥΑ

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης έφερε η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον. Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Κυριακής η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αφορούν όλους τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η νέα ΚΥΑ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διαρκεί επτά μήνες, αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.

Ταυτόχρονα δίνεται προθεσμία ως την 1η Φεβρουαρίου να γίνεται η αναμνηστική δόση, αλλιώς θα παύουν τα σχετικά δικαιώματα των εμβολιασμένων καθώς πάυει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασθέντων στο εξωτερικό

Εξάλλου, την Κυριακή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η ΚΥΑ για την λειτουργία της πλατφόρμας εμβολιασθέντων στο εξωτερικό.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα (10/01), ώστε να μπορούν όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί στις 27 της Ε.Ε και σε 28 συνεργαζόμενες χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ από την 16η Ιανουαρίου.

Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά νόσησης

Εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και τεράστιας ζήτησης διαγνωστικών ελέγχων, αλλάζει ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Συγκεκριμένα:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

 

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στη σελίδα 273 του ΦΕΚ