Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα - (Εικόνες και βίνετο)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, τελέστηκε και φέτος στο πρώτο λιμάνι της χώρας η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παραβρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων έπιασαν τον Σταυρό.

Νωρίτερα στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

Την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων τελείται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την προτροπή όσοι δεν εμβολιάστηκαν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξέφρασε σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, που άμα τη ολοκληρώσει της ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 23χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στο 23χρονο έναν σταυρό, ο οποίος με την σειρά του τον χάρισε σε μία 9χρονη, που είχε πέσει μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές στα νερά του λιμανιού.

Μιλώντας για τη πράξη του 23χρονου, ο μητροπολίτης την χαρακτήρισε, «πολύ συγκινητική».

Σε δηλώσεις που έκανε ο 23χρονος ευχήθηκε υγεία και τύχη σε όλον τον κόσμο, ενώ όπως προσέθεσε, βουτάει στα νερά του λιμανιού, ανήμερα το Θεοφανείων, από το 2010, εκτός από πέρυσι που δεν επετράπη λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη ο Καθαγιασμός των Υδάτων έγινε στον Θερμαϊκό Κόλπο, με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Στη Λάρισα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην Γέφυρα του Πηνειού.

Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές όπου δεν θα έγινε ρίψη του Τίμιου Σταυρού, πέραν της εντός των ναών λειτουργίας, με αποφάσεις οικείων Μητροπόλεων.

Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.

 

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου ενώ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε χώρους έξω από τους Ι. Ναούς (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια κ.λπ.), της Μητροπολιτικής της Περιφέρειας.

Στην Κέρκυρα βουτιά στα νερά με αγωνία

Λεπτά αγωνίας πέρασαν σήμερα όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων, στο Παλιό Λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς για περισσότερο από δέκα λεπτά, παρά τις προσπάθειες των θαρραλέων κολυμβητών, δεν βρισκόταν ο ιερός ξύλινος Σταυρός, που έριξε ο Μητροπολίτης προκειμένου να «αγιάσει» τα νερά.

Το γεγονός έφερε μνήμες των Θεοφανίων του 2019, όταν ο ξύλινος σταυρός χάθηκε στα νερά του Ιονίου και χρειάστηκε δύτης για να τον βρει.

Τυχερός στάθηκε σήμερα ένας νεαρός που «βούτηξε» για πρώτη φορά και ήταν όπως ο ίδιος είπε «κάτι που το ήθελε όλη του τη ζωή». «Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, αγάπη, ειρήνη και πίστη πάνω από όλα» ευχήθηκε ο κολυμβητής Γιάννος Μάρκου.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Κέρκυρα τελέστηκε, λίγο μετά τις 12:00, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, παρουσία Αρχών και κόσμου, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Εύβοια: 10χρονος μαθητής βούτηξε μόνος στη θάλασσα

Διαφορετικός σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ο εορτασμός των Θεοφανείων στην παραλία του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον έναν και μοναδικό δεκάχρονο μαθητή ο οποίος βούτηξε στα παγωμένα νερά, βγάζοντας τον Σταυρό στη στεριά.

Ο 10χρονος πήρε την ευλογία του ιερέα, με τις εικόνες να προκαλούν συγκίνηση σε όσους βρέθηκαν στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου.

Λάρισα: Αγιασμός των υδάτων στη γέφυρα του Πηνειού Ποταμού

Τελέσθηκε σήμερα το πρωί ο αγιασμός των υδάτων στη γέφυρα του Πηνειού Ποταμού, στα πλαίσια του εορτασμού των Θεοφανίων, από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Στα κρύα νερά βούτηξαν αρκετοί Λαρισαίοι, ενώ τον Τίμιο Σταύρο έπιασε ο 39χρονος Αθανάσιος Καραπαρίσης. Όπως δήλωσε, αποφάσισε να βουτήξει στο ποτάμι μαζί με τον γιο του, ώστε του προσφέρει αυτή την εμπειρία.

Ρέθυμνο: Με μέτρα προστασίας ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον φωτεινό ήλιο εορτάστηκαν στο Ρέθυμνο τα Άγια Θεοφάνια με τη συμμετοχή κλήρου, των Αρχών και πολιτών που σεβάστηκαν και τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα.

Στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ο Αγιασμός και η Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, ο οποίος έστειλε με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας το μήνυμα για σεβασμό και κοινωνική ευθύνη καθώς και για τη δέουσα προσοχή στις οδικές αρτηρίες από τους οδηγούς με στόχο την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα στο λιμάνι του Ρεθύμνου όπου ο Σταυρός έφτασε συνοδεία κλήρου και λαού και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου με πομπή.

Πολλοί νέοι βούτηξαν στα νερά για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα ή τηρώντας το έθιμο και ευλογήθηκαν από τον μητροπολίτη ο οποίος παρέδωσε στον νέο που έπιασε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό ένα χρυσό σταυρό να τον φέρει πάνω του για προστασία.

Από την προκυμαία του Ενετικού Λιμανιού ο κόσμος παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των υδάτων και στη συνέχεια κατέκλυσε την παραλία και την παλιά πόλη εκμεταλλευόμενος τον καλό καιρό που δεσπόζει στη σημερινή ημέρα. Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας και της βόλτας τους, αρκετοί πολίτες πραγματοποίησαν σε φαρμακεία της πόλης διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό χωρίς όμως να σχηματιστούν μεγάλες ουρές αναμονής

 

 

 

 

 

Στη λίμνη της Καστοριάς ο αγιασμός των υδάτων, εντός των ναών στις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας

Δεκάδες Καστοριανοί παρακολούθησαν την τελετή του Αγιασμού των υδάτων με τον νέο Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικο να ψάλλει το «εν Ιορδάνη». Οι βαρκάρηδες είχαν σχηματίσει ένα κύκλο στην περιοχή «Σταυρός» της λίμνης Καστοριάς όπου ένας τολμηρός κολυμβητής αψηφώντας το κρύο «έπεσε» στα παγωμένα νερά για να πιάσει τον Σταυρό.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην ακριτική Καστοριά, σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας -την Κοζάνη, την Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, τα Γρεβενά και την Σιάτιστα-, με εντολή των αντίστοιχων Μητροπολιτών, για λόγους προστασίας από την πανδημία ματαιώθηκαν όλες οι τελετές στις λίμνες, ποτάμια, πισίνες κολυμβητηρίων και ο Αγιασμός των υδάτων τελέστηκε μόνο εντός των Ιερών Ναών.