Αύριο η συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία - Μέσα στην ημέρα οι ανακοινώσεις

Αύριο, Τρίτη 4/1, στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα σχολεία, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις τελικές εισηγήσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν ανακοινώσεις με τις τελικές αποφάσεις.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με σκοπό να γίνει μια αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και οι ειδικοί να εισηγηθούν το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από την αρχή της εβδομάδας, έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις στη διάρκεια των οποίων εξετάζονται τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο του στελέχους Omicron, η πορεία των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η πορεία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά.

Το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, στην παρούσα συγκυρία, είναι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Η πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε χωρίς να αποφασιστούν μέτρα ή τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής, αλλά και της αυριανής ημέρας.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Αυτό που δεν αποκλείεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μία σκέψη θα μπορούσε να είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα. Ωστόσο, τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο MEGA για την εξέλιξη της πανδημίας επεσήμανε τα εξής: «Πρόβλημα θα υπάρξουν στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση».