Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση, εργασία και γήπεδα από 3/1 - Ο οδηγός χάρτης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Τα νέα μέτρα, τα οποία έχουν ως στόχο της αναχαίτιση της πανδημίας, και τα οποία αφορούν τόσο την εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και τους χώρους εργασίας και τα γήπεδα, παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι νέοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν σε μία μέρα κατά την οποία καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων, που ξεπέρασαν πλέον τις 9.000, με τους νέους θανάτους να ανέρχονται σε 66 και τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 629.

Οι αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση από 3/1

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 3 Ιανουαρίου και θα διατηρηθούν έως τις 16 Ιανουαρίου, δηλαδή θα έχουν ισχύ δυο εβδομάδων -αλλά με δυνατότητα επέκτασης.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τα εξής:

  •  Διασκέδαση (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα κ.λπ) και εστίαση θα λειτουργούν, αυστηρά, μέχρι τα μεσάνυχτα
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι
  • Στα τραπέζια θα κάθονται έως έξι άτομα
  • Θα ισχύουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα
  • Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως είναι ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί, ώστε αν δεν τηρούνται τα μέτρα να απαγορευτεί

Επισημαίνεται ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τύπου KN95 (FFP2) ή διπλής μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η σύσταση του υπουργείου Υγείας είναι να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα ή KN95 οπουδήποτε παρατηρείται συγχρωτισμός.

Τηλεργασία, επισκεπτήρια και περιορισμός θεατών στα γήπεδα

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε παράλληλα ότι αλλάζει ο κανονισμός και για τα επισκεπτήρια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία. Όπως είπε, «στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR (μοριακό) 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η
είσοδος των ιατρικών επισκεπτών».

Στο πεδίο της εργασίας, όπως ανέφερε ο υπ. Υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της τηλεργασίας. «Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Το ποσοστό της τηλεργασίας θα διαμορφώνεται βάσει των αναγκών κάθε υπηρεσίας και επιχείρησης.

Σχετικά με τα γήπεδα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και πως γι’ αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, από τις 3 Ιανουαρίου θα επιτρέπονται θεατές σε ποσοστό 10% του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αν αυτά τα όρια δεν τηρηθούν τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να απαγορευτεί καθολικά η είσοδος θεατών στα γήπεδα. Για το ζήτημα αύριο συνεδριάζει η Super League, προκειμένου να καταθέσει τη δική της πρόταση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδες.