Μ. Γκάγκα: Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα έχει αδυναμίες - Μικρή κάμψη στα κρούσματα

«Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η κα. Γκάγκα αναφερόμενη στις ΜΕΘ είπε ότι «τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα τα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε πως κάθε εβδομάδα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει όλα τα δεδομένα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο εάν επικρατήσει η Όμικρον με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνώ με τον αριθμό για τις 400 κλίνες ΜΕΘ και ότι το σύστημα θα είναι στα όρια του. Δεν στοιχειοθετείται αυτό».

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας από την πλευρά του τόνισε ότι στη μελέτη δεν παρουσιάζονται οι εμβολιασμένοι, ούτε τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια. «Είναι θέμα που χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό (Έλληνες ή αλλοδαπούς) άνω των πέντε ετών φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

 

Β. Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον θα επικρατήσει και θα επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει

«Καλώ και πάλι όσους φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν και να καταλάβουν ότι δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό», δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «βρίσκεται πλέον παντού, θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητα της φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη προκαλεί περισσότερες από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σαφές είναι επίσης, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι η Ομικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ και θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο.

«Συνεπώς καθώς προετοιμαζόμαστε για την διασπορά και τελικά την επικράτηση της Όμικρον στη χώρα, το πρώτο μας ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να εμβολιαστείτε», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια είπε ακόμα ότι «μέχρι σήμερα 1 στους 2 εφήβους στη χώρα ηλικίας 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ο εμβολιασμός παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο ξεπερνά το 70% και στη Γ’Λυκείου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αττική αγγίζει το 100%», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι το όφελος του εμβολιασμού είναι ήδη εμφανές στην ομάδα αυτή.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες και ότι αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στη Λακωνία, στο Λασίθι και στη Λευκάδα. Επίσης περιοχές, όπως οι Σποράδες, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα και η Καβάλα εμφανίζουν υψηλή διάμεση ηλικία κρουσμάτων, στοιχείο που δημιουργεί φόβο για αυξημένο αριθμό νοσηλειών το επόμενο διάστημα.

Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 43.000 και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών, άρα υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλείων.
Ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.