Θετικά στη μετάλλαξη Όμικρον τα δύο ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα

Θετικά είναι τελικά τα δύο ύποπτα, κρούσματα για μετάλλαξη Όμικρον, στην Αθήνα, τα οποία ήταν υπό διερεύνηση. Πρόκειται δε, για ζευγάρι Ελλήνων, που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και επέστρεψε πριν από την επιβολή των περιορισμών. Είναι και οι δύο εμβολιασμένοι, έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ δεν εξετάζει άλλα ύποπτα δείγματα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο νέα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

Έτσι πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα αυξάνονται σε τρία.

Πρόκειται για δύο άτομα που είχαν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα, πριν τεθούν σε ισχύ οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τους ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής.

Την πληροφορία ότι υπάρχουν δύο υπό διερεύνηση κρούσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον στην Αθήνα είχε κάνει γνωστή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, την Πέμπτη συγκεκριμένα, είχε εντοπιστεί το πρώτο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα, στην Κρήτη. Ο 41χρονος Κώστας είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική όπου διαμένει μόνιμα στην Κρήτη, μέσω Αθήνας, για να δει τους γονείς του. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή του εμφάνισε ήπια συμπτώματα, έκανε τεστ επί ημέρες τα οποία έβγαιναν αρνητικά.

Στις 29 του μήνα το rapid test βγήκε θετικό και έκανε και PCR τεστ, το οποίο επίσης βγήκε θετικό. Καθώς είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον και έγινε ο σχετικός έλεγχος. Τότε εντοπίστηκε ότι ο 41χρονος Κώστας είναι θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον.

Έκτοτε, μαζί με τις στενές επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Ο ίδιος μιλώντας στις κάμερες δήλωσε ότι δεν έχει συμπτώματα ενώ έστειλε και μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού λέγοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει και τα δύο εμβόλια, κάτι που προφανώς βοηθά στο να περνά ελαφρά τον κορωνοϊό, ενώ ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι έχει χάσει πολλούς φίλους του στη Νότια Αφρική που ήταν ανεμβολίαστοι, από Covid-19.

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες του πλανήτη, μέχρι τώρα αρκετά περιορισμένα. Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι θα υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και δεν αποκλείουν ακόμη και να κυριαρχήσει. Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τη μεταδοτικότητα και το αν προκαλεί σοβαρότερη νόσο ή όχι η εν λόγω μετάλλαξη με τις μελέτες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.