Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες -Κλείστηκαν 193.000 ραντεβού μέσα στις πρώτες ώρες

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αντί για έξι μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα, δυνατότητα που ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, κλείστηκαν 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

Ο ιδιαιτέρως υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, ο χειμωνιάτικος καιρός που ευνοεί  τις συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, , η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του ιού, φαίνεται ότι συνεκτιμήθηκαν για τη απόφαση επίσπευσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Η δήλωση της επιτροπής εμβολιασμού, την οποία διάβασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, εξηγούσε μάλιστα τους λόγους της απόφασης αυτής.

«Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις».

Παράλληλα, ένας επιπλέον παράγοντας που έπαιξε κάποιο ρόλο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών που προγραμμάτισαν την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η απόφαση της επιτροπής, όπως ανέφερε και ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσο αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Ασφαλής η τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες» λέει ο καθηγητής Μανωλόπουλος

Αναφορικά με την απόφαση για δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους τρεις μήνες από την χορήγηση της δεύτερης μίλησε σήμερα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται

Όπως εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ξέρουμε ότι αυτό είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και το εάν η χορήγηση γίνει εν τέλει στους τέσσερις ή πέντε μήνες δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορά όσον την ασφάλεια μας αλλά αντιθέτως συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα. «Μας εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο» τόνισε.

«Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα» σχολίασε συνοψίζοντας, υπογραμμίζοντας  πως και στους τρεις μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα ήταν ορθότερο να γίνει ένα τεστ αντισωμάτων πριν την χορήγηση ο καθηγητής ανέφερε πως τα τεστ αυτά δεν δίνουν πολύ πληροφορία καθώς πολύ λίγα αντισώματα σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

«Άρα θα πρότεινα απλώς τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη τους δόση. Αν κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ και θέλει να νιώθει πολύ ασφαλής, αν εκτίθεται πάρα πολύ σε περιβάλλοντα με μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί να πάει και στους τρεις μήνες. Όλοι οι άλλοι και στους τέσσερις και στους πέντε μήνες, είναι ασφαλές» είπε τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μετά από τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση αλλά αντιθέτως το εξάμηνο να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει.

Παράλληλα, εάν κάποιος διαπιστώσει πως και ακόμη και τρεις μήνες μετά από την δεύτερη δόση, έχει αντισώματα για τον κορωνοϊό και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να προχωρήσει στην τρίτη δόση.

«Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνάει αυτή των δύο δόσεων» είπε, προσθέτοντας μάλιστα πως και για τρεις μήνες τουλάχιστον, τα στοιχεία των ισραηλινών δείχνουν πως αυτή παραμένει ψηλά και δεν φθίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το παραπάνω ενδεχομένως μας δίνει κάποιες ελπίδες πως ίσως η τρίτη δόση να είναι η οριστική και να κρατάει ίσως για έναν χρόνο ή και περισσότερο