Έσχατο σενάριο το σκληρό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους - Πιέζουν οι «κόκκινοι» δείκτες

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και οι αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο σχεδόν στο σύνολο της χώρας επαναφέρουν στο τραπέζι τις εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα – εισηγήσεις που, κατά τις πληροφορίες, η εφαρμογή τους θα κριθεί οριστικά  στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με τον κορωνοϊό σε έξαρση να σαρώνει τις τελευταίες μέρες.

Χθες, για μια ακόμη ημέρα οι δείκτες της πανδημίας κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων να είναι ανοιχτό. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων που θεσπίστηκαν προσφάτως, με στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά νέων μέτρων που κινούνται στους εξής άξονες: Την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την επιβολή μέτρων που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους για την προστασία των ιδίων, όσο και της κοινωνίας και τρίτον τους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Έτσι, αναλόγως την εξέλιξη της πανδημίας το αμέσως προσεχές διάστημα θα χρησιμοποιηθούν μέτρα που βρίσκονται τώρα υπό συζήτηση, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού, με τις επόμενες εβδομάδες να έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες και την κυβέρνηση σε πλήρη εγρήγορση.

Στο «βαθύ κόκκινο» 22 περιοχές της χώρας

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μαρτυρά και ο χάρτης της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πανδημίας. Σε αυτόν, 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 5 επιδημιολογικής επιτήρησης, επίπεδο που προκύπτει από τον συνδυασμό όλων των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού (κρούσματα, ηλικιακή κατανομή, νοσηλείες, θάνατοι ανά περιοχή κ.λπ.).

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-11/epidimiologikos-hartis-10-11-2021.jpeg.webp?itok=-m2Sb6XN

Εισηγήσεις για παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Εκείνο που υπάρχει ως σκέψη είναι να αυξηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στο κατάστημα.

Το άλλο μέτωπο είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που πιέζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προαναγγείλει επιτάξεις ιδιωτών γιατρών εάν δεν ανταποκριθούν αυτοβούλως στην πρόσκληση να συνδράμουν.

Έσχατο σενάριο: Σκληρό lockdown για ανεμβολίαστους

Ως έσχατο όπλο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σταθεροποίηση το επόμενο διάστημα, εξετάζεται και το σκληρό lockdown μόνον για ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να δούμε τους ανεμβολίαστους να μπορούν να πάνε μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας την δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιο ακραίο σενάριο, το οποίο ωστόσο θεωρείται απευκταίο,  είναι οι ανεμβολίαστοι να μην είναι σε θέση να εισέλθουν ούτε σε σούπερ μάρκετ κάνοντας έτσι τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά.

Όπως και να έχει επαναλαμβάνεται πως αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός & παράγοντες κινδύνου – 15 πρακτικές συμβουλές για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες