Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα θα συνδράμουν σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας
Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας και σε συνεννόηση με την Ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας και τους ίδιους τους γιατρούς, 5 εντατικολογοι από νοσοκομεία των Αθηνών μετακινούνται στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν την φροντίδα των περιστατικών covid-19.
H ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων Covid-19 με τον συνολικό αριθμό να φθάνει στη χώρα ήδη στις 760.592 επικεντρώνει την προσοχή στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις επιστημονικές προβλέψεις για τη διασπορά επόμενο χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Παρότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι ακόμη διαχειρίσιμη, στη βόρειο Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στο όριο τους, η ζήτηση για περίθαλψη περιστατικών COVID-19 αυξάνεται διαρκώς ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού παραμένει παγωμένο σε χαμηλά επίπεδα του 60%.
«Είμαστε σε μια φάση έξαρσης με τραγικές συνέπειες», είπε σήμερα το πρωί στο Open ο Διευθυντής Β’ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι σήμερα στο νοσοκομείο ξεκινά πάλι εφημερία με μηδέν κλίνες. «Από την Αθήνα ανεβαίνουν εσπευσμένα για να ανοίξουν τις εννέα κλίνες που είναι κλειστές, αυτό θα είναι μία μεγάλη βοήθεια. Εντατικολόγους, έχουμε 17 υποψήφιους που περιμένουν την πρόσληψη στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», πρόσθεσε.
Γυρνάμε γύρω γύρω από το πρόβλημα και δυσκολεύουμε τη λύση σημείωσε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου. Η λύση είναι οι εμβολιασμοί. «Κάνω έκκληση να βρεθεί λύση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας… ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε», τόνισε. «Χάνουμε εξήντα ανθρώπους την ημέρα κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εξουθένωση είναι τρομερή δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας».
«Οι ασθενείς που έρχονται με το 4ο κύμα είναι πιο βαριά», υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος
Ένα δυσοίωνο σενάριο για τους επόμενους μήνες περιέγραψε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο περίπου ανεμβολίαστοι», ανέφερε εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.
Η ραγδαία άνοδος του αριθμού των νέων μολύνσεων που άγγιξε τις 13.000 σε δυο εικοσιτετράωρα κρουσμάτων προεξοφλεί δραματική. Αύξηση σε βάθος των επομένων εβδομάδων και ασφυκτική πίεση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα είναι 431. Από αυτούς 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι», τόνισε άλλωστε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Κατά τη χθεσινή ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα σε μόλις 232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω των 400.000 τεστ που είχαν γίνει την Τρίτη και κατέγραψαν 6.700 κρούσματα. Πάνω από 1.000 νέες διαγνώσεις έγιναν στην Αττική (1.267), 999 στη Θεσσαλονίκη και 427 στη Λάρισα.
Χθες επίσης παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων λόγω ίασης, γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση στο ΕΣΥ.
Αναλυτικά, την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια. Ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια ήταν 1,62, όταν στις αρχές Οκτωβρίου ήταν 1,3. Έτσι, πλέον τα ποσοστά κάλυψης ανά την επικράτεια είναι 83,7% για τις κλίνες Εντατικής COVID και 48,1% για τις απλές κλίνες COVID.
Σήμα κινδύνου έκρουσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος λέγοντας ότι 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν, πρέπει να τρέξουν άμεσα να κάνουν το εμβόλιο. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το πρώτο ραντεβού, αυτή τη στιγμή, είναι 6,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, έχουμε καταγεγραμμένους στο μητρώο COVID 415.000 ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο-8μηνο και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Επίσης, υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει νοσήσει χωρίς να έχει διαγνωσθεί, τους υπολογίζουμε σε μισό εκατομμύριο. Άρα, 7,5-7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία. Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός είναι 1-1,2 εκατ. και ο πληθυσμός που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Αυτοί είναι που νοσηλεύονται κατά μεγάλο μέρος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας, και εισάγονται σε ΜΕΘ/διασωλήνωση, και ένα μέρος αυτών καταλήγει.