Συντονισμένες, μα και συχνά απέλπιδες ροσπάθειες να πείσουν τους ανεμβολίαστους και ειδικά εκείνους των μεγαλυτέρων ηλικιών να εμβολιαστούν, κάνουν οι ειδικοί, με τη διάδοση του κορωνοϊού να αγγίζει υψηλό διμήνου πια στην Ελλάδα, καθώς η τελευταία φορά που στη χώρα κατεγράφη υψηλότερος αριθμός, ήταν περί τα τέλη Αυγούστου.
Καθώς μετράμε για τέταρτη ημέρα σερί περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως και με δεδομένο πως η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα, με τη βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει πολύ πιο έντονη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα στον χειμώνα που έρχεται.
Η παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα
Ειδικότερα, και όσον αφορά στη χώρα μας, πιο χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολο χειμώνα.
Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε ανάλυση για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.
Εκτίμησε ωστόσο ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορωνοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».
Η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σήμερα
Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέα κρούσματα, ενώ 347 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ακόμη 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας, ωστόσο το ποσοστό στη χώρα μας μοιάζει να έχει «κολλήσει» τον τελευταίο μήνα με μόλις κάποιες χιλιάδες δόσεις να χορηγούνται καθημερινά. Αν είχαμε επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους, εκτίμησε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.
Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες είναι περισσότερες οι χορηγούμενες δόσεις σε πολίτες που έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική δόση, παρά εκείνες όσων προσέρχονται για πρώτη φορά για να εμβολιαστούν.
Αυξάνεται η διάδοση στην Αττική, στο «κόκκινο» ήδη στη βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στην Αττική καταγράφτηκαν 703 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να ξεπερνά σήμερα τα 200 περιστατικά (217 μολύνσεις).
Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 496 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, πλησιάζοντας στον ημερήσιο μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα τα 400 κρούσματα την ημέρα. Φαίνεται πως η διάδοση στη συμπρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις.
Παρόμοια εικόνα και στη Λάρισα, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξεπέρασε τις 200 διαγνώσεις. Με 258 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, η ΠΕ της κεντρικής Ελλάδας πλησιάζει κατά μέσο όρο τα 200 περιστατικά ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα.
Αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού και στην Ημαθία, με 123 κρούσματα, τη Μαγνησία με 136, την Πιερία με 94, την Πέλλα με 80 και τις Σέρρες με 94 νέα περιστατικά. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, 126 διαγνώσεις, καταγράφει το τελευταίο 24ωρο και η Αχαΐα.
Κάθε σύστημα έχει τις αντοχές του
Υπό αυτό το πρίσμα και η τοποθέτηση της αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάκα, κατά την σημερινή ενημέρωση, που δήλωσε: «Κάθε σύστημα έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε».
Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό είναι σταθερά περισσότεροι από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Εκείνο που σημείωσαν μάλιστα οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση της Πέμπτης είναι πως οι εισαγωγές ξεπερνούν πλέον τις 200 ανά ημέρα.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 220 εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που 202 ασθενείς Covid πήραν εξιτήριο. Πλέον η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 73,35% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα ξεπερνά το 90%.