Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Οδηγίες για τον για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και τη διενέργεια των παρελάσεων, ειδικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ν.π.δ.δ. και τους Οργανισμούς»,αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών το πρόγραμμα του εορτασμού πρέπει να περιλαμβάνει:

α. Την 27η Οκτωβρίου 2021

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κτλ.

Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

β. Την 28η Οκτωβρίου 2021

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων μετά το πέρας της δοξολογίας.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις – έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων θακαταθέσουν στεφάνι, επίσης, οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στις λοιπές πόλεις, έδρες δήμων το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων θα καταρτισθεί από την οικεία δημοτική αρχή, τηρούμενης της ισχύουσας υπουργικής απόφασης καθορισμού της σειράς προβαδίσματος.

Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60 λεπτών. H χρονική διάρκεια να τηρηθεί αυστηρά.

Ο σημαιοστολισμός ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορεί να εμπλουτιστεί, ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες και τα μέσα.
28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει η παρέλαση στην Αθήνα

Σε δεύτερη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα στην Αθήνα η παρέλαση θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου. Θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οδηγοί ενώπιον της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρισταμένων εκπροσώπων της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας. Η μέγιστη χρονική διάρκεια της παρέλασης ορίζεται σε 60 λεπτά. Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.
28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει η παρέλαση στη Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

Την 25η Οκτωβρίου 2021

Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, όπως ορίζεται στη με αριθμό 73884/11.10.2021 απόφασή μας. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Την 26η Οκτωβρίου 2021

Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου. γ. Την 27η Οκτωβρίου 2021 Παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

Την 28η Οκτωβρίου 2021

Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ. Το όλο πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις ή να προσαρμοστεί με το πρόγραμμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.