Το Υπουργείο Παιδείας με αρχείο excel, μεσημέρι Παρασκευής, λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων, ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα από την Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, την Ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Γ΄ Αθήνας, τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα κλπ υπάρχουν διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων για μαζική μείωση τμημάτων μέσα από συμπτύξεις.
Τα «πυρά» που συγκεντρώνει το υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς αφορούν τον κίνδυνο υγείας που προσδίδουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, καθώς πλέον θα αυξηθούν οι μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας, με τον αριθμό σε μερικές περιπτώσεις να αγγίζει ακόμη και τους 28, κρούοντας «καμπανάκι» για διασπορά του κορωνοϊού εντός εκπαιδευτικών δομών.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης χαρακτήρισε τη συγχώνευση τμημάτων ως «εξορθολογισμό» και ότι «κάποτε έπρεπε να γίνει», κάνοντας λόγο για μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών ωρών. «Πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για να μην έχουμε παρατυπίες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλότερα και δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο κατάχρησης του προσωπικού», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και εκπαίδευση των μαθητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση των τμημάτων θα υλοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το Υπουργείο Παιδείας (δια μέσω του Γ.Γ. κ. Κόπτση), εν μέσω των δικαστικών προσφυγών του εναντίον των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά, προωθεί σαρωτικές συγχωνεύσεις τμημάτων πανελλαδικά και στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα το Υπουργείο απαιτεί να κλείσουν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, 43 τμήματα Γενικής Παιδείας μόνο στη Β΄ Βάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας. Εξαιτίας των χιλιάδων κενών σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν να καλύψουν τα κενά χωρίς να δώσουν ούτε 1 ευρώ στην Εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο – Οκτώβριο μήνα- επαναυπολογίζει τα κενά, βάζοντας μάλιστα 28 μαθητές ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας. Χωρίς βέβαια να υπολογίζεται το μέγεθος της τάξης, η κατάσταση των κτιρίων, οι μαθησιακές δυσκολίες, ο COVID και άλλα πολλά που θα έπρεπε να σκεφτεί το Υπουργείο!»
Άλλες αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση μαθητών και των γονέων τους, προκάλεσς η απόφαση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης για συγχωνεύσεις δύο τμημάτων της Γ’ Λυκείου στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο το πρωί της Δευτέρας.
Στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η σύμπτυξη των τριών τμημάτων της Α΄ τάξης σε δύο των 25 και 26 παιδιών, με τους γονείς να καταγγέλλουν τις «εξαιρετικά επιβαρυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου (μικρές αίθουσες, ανεπαρκής αερισμός, μικρά παράθυρα), την ύπαρξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου». Μάλιστα, σύμφωνα με τους γονείς, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και στη Β’ τάξη από τρία τμήματα να γίνει με δύο.
Στη Ζάκυνθο, όπως ενημερώνει η τοπική ΕΛΜΕ, συγχωνεύονται τμήματα σχεδόν στα μισά σχολεία, φτιάχνοντας αίθουσες ακόμα και με 28 μαθητές.