Δια ζώσης τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια - Όχι όμως σε μεγάλα αμφιθέατρα

Διά ζώσης θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια όπως τόνισε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Εξαιρέσεις υπάρχουν για τα μεγάλα αμφιθέατρα σε σχολές όπως η νομική Αθηνών, όπου με χωρητικότητα 500 και πλέον ατόμων, ο χώρος αποφασίστηκε από τους καθηγητές, να μείνει κλειστός και τα μαθήματα να γίνονται μέσω internet, κάτι που απογοητεύει τους περισσότερους φοιτητές, αφού η δια ζώσης εκπαίδευση δεν συγκρίνεται.

Στην νομική Κομοτηνής φερ’ ειπείν τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, καθώς ο πληθυσμός των φοιτητών και οι χώροι διδασκαλίας είναι σαφώς πιο ελέγξιμοι. Στην απόφαση να γίνονται δια ζώσης τα μαθήματα της Νομικής Σχολής τείνει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το  Foititikanea.gr:

Δια ζώσης θα πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και για όλα τα εξάμηνα σπουδών στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (-σε αντίθεση με τη Νομική Σχολή Αθηνών-) με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.
Η απόφαση της Κοσμητείας ελήφθη χθες και ορίζει πως οι φοιτητές μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα στη Σχολή, φορώντας μάσκα, με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID-19, είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για Σχολή με μεγάλα ακροατήρια και για τον λόγο αυτό η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ότι «τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών, θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως».

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη οι πρυτάνεις πραγματοποίησαν έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, και συμφώνησαν η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθεί διά ζώσης και εντός του πλαισίου που ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις πως εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της δια ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σήμερα, ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε με θερμά λόγια για τους φοιτητές οι οποίοι πάνε πολύ καλά στους εμβολιασμούς.

«Για τα πανεπιστήμια, θέλω να πω θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές. Έχουμε ποσοστό εμβολιασμού μαζί με νοσήσαντες στο 76-77% σε ενεργούς φοιτητές, που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ποσοστό είναι πάνω από 91% στους καθηγητές», είπε ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στο Μega.

«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια», εξήγησε ο ίδιος.

Επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία στο πλαίσιο που θα ορίσει η πολιτεία

Άνοιγμα πανεπιστημίων για δια ζώσης μαθήματα αλλά υπό προϋποθέσεις και με τήρηση αυστηρών μέτρων ζητάει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, με τα ανώτατα Ιδρύματα να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε σύγχυση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε μια φορτισμένη συνάντηση των διοικήσεων των ΑΕΙ χθες το απόγευμα.
Όπως αναφέρεται στο Foititikanea.gr οι πρυτάνεις τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για δια ζώσης μαθήματα, αλλά πλέον στην συζήτηση έχει μπει και το αίτημα πολλών τμημάτων και της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) για μεικτό σύστημα διδασκαλίας που να περιλαμβάνει σε πολύ μεγάλα αμφιθέατρα ή σε περιπτώσεις με μικρές αίθουσες και πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες την πιθανότητα μαθημάτων διαδικτυακά.

Η Σύνοδος αναφέρει στο ψήφισμα της που εκδόθηκε σήμερα «τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση», τονίζοντας ότι διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».

 

Η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

«Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απόφαση της Εκτάκτου Συνόδου των Πρυτάνεων

«Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

 

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου. Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της.
Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια. Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση».