Προς μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής φαίνεται να βρίσκονται η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Πέλλα, καθώς οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τα   παραπάνω, σημειώνεται ότι τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογη περίπτωση, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, δηλαδή σε καθεστώς μίνι lockdown, έχουν ενταχθεί οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, έχει παραταθεί η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

O επιδημιολογικός χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.