Με βαθιά συγκίνηση & αγάπη μεγάλη, η Κρήτη υποδέχθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη (Video)

Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων, έως τις 12:00 - Στη 13:00 η κηδεία στον Γαλατά

Στην Κρήτη, τη πατρογονική γη που τόσο αγάπησε, στην πατρίδα του, επέστρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η σορός του τελευταίου μεγάλου Έλληνα έφθασε τα ξημερώματα στη Σούδα, στα Χανιά. Η υποδοχή στο λιμάνι, η ολιγόλεπτη στάση στην δημοτική αγορά της όμορφης πόλης και η αργή πομπή με την μπάντα να παιανίζει συνθέσεις του, ήταν συγκινητικές. Έως τις 12:00, η σορός του Μίκη, έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων.

Ήχησαν οι σειρήνες των πλοίων για το ύστατο χαίρε…

Η σορός του μουσικοσυνθέτη μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής που έφθασε στη Σούδα στις 6 το πρωί. Στις 7:30, ξεκίνησε ουσιαστικά η τελετή αποχαιρετισμού και η πομπή με προορισμό τη δημοτική αγορά Χανίων και εν συνεχεία τη Μητρόπολη της πόλης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/theodwrakis-xania-vrakoforoi-17.jpg.webp?itok=iJ5MM-BF

Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Σούδας ακολουθούσε την πομπή.

Καθώς προχωρούσαν προς την πόλη ο κόσμος πύκνωνε… Συνοδεία βρακοφόρων η πομπή, έκανε ολιγόλεπτη στάση στην δημοτική αγορά, εν μέσω χειροκροτημάτων και με την μπάντα να  ερμηνεύει συνθέσεις του, τον κόσμο να τραγουδά. Στιγμές μεγάλες…

Πρώτο Θέμα - ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα

 

Κλίμα συγκίνησης στη Δημοτική Αγορά Χανίων για τον Μίκη (βίντεο) - Magnesia News

Έξω από τον ναό σε παράταξη τον περίμεναν βρακοφόροι και κοπέλες με κρητικές φορεσιές. Σύνολο 96, όσα και τα επί Γης χρόνια του μεγάλου συνθέτη και αγωνιστή της αριστεράς ανάμεσά μας, στην Ελλάδα, στον κόσμο…

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/theodwrakis-xania-vrakoforoi-9.jpg.webp?itok=fz_4NWsF

Μίκης Θεοδωράκης: Σήμερα το οριστικό «αντίο» στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη - Στον Γαλατά Χανίων το μεσημέρι η ταφή (Δείτε live) | Pentapostagma

Στην πομπή ακολουθούσαν επίσης μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

mikis_kideia_chania_art

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Τετάρτη στην Τελετή Αποχαιρετισμού του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη  στην Μητρόπολη Αθηνών, συγκλόνισε:

Της πομπής προπορεύτηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων που έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τη σορό, η οικογένεια και Κρητικοί που θέλησαν να πουν το αντίο στον μεγάλο μουσουργό.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκεται αυτή την ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Δείτε live:

Στη 13:00 το μεσημέρι η κηδεία στον Γαλατά Χανίων

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.

Στα Χανιά τελικά η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη. Η κόρη του Μαργαρίτα συναίνεσε και υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλης της οικογένειας - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.