Αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων-Πότε θα κλείνουν τα τμήματα, ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα
Στα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπεμβρίου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται να καταλήγει η επιτροπή των ειδικών.
Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές και δεν αποτελούν κυβερνητική απόφαση, επομένως μπορούν να τροποποιηθούν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να κλείνει μια σχολική τάξη προσωρινά, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό τότε ο συμμαθητής του στο θρανίο καθώς και οι μαθητές στο μπροστινό και πίσω θρανίο, εφόσον είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος, δεν θα μπαίνουν όμως σε καραντίνα.
Σε περίπτωση που το κρούσμα εντοπισθεί δίπλα σε μη εμβολιασμένο μαθητή, τότε αυτός θα τίθεται αυτομάτως σε καραντίνα. Οι συμμαθητές στα δύο θρανία μπροστά και πίσω από το κρούσμα μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, ενδέχεται να μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν μάσκα ή ένα είχε κριθεί ότι δεν τη φορούσε σωστά.
Η καραντίνα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για την άρση της, θα είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.
Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test, θα ακολουθήσουν δύο self tests και την 7η ημέρα άλλο ένα rapid test.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί – μόνιμοι και αναπληρωτές – που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από 13/9, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με έξοδα τους.
Σε κάθε περίπτωση βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.