Μάχη για να προληφθούν οι αναζωπυρώσεις στα Βίλια - 48.000 στρέμματα έχουν καεί σύμφωνα με το Copernicus -Live

Ώρες αγωνίας στα Βίλια, καθώς οι φλόγες απειλούν ακόμη μια φορά μέσα σε λίγη ώρα την κοινότητα. Νωρίτερα, η φωτιά ανακόπηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών μέσων. Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης της κοινότητας των περίπου 4.000 κατοίκων, κάποιοι απομακρύνονται αυτοβούλως. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η προσπάθεια ελέγχου του νότιου τμήματος της φωτιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα.

 

Μία από τις πολλαπλές εστίες του πύρινου μετώπου που μαίνεται επί τρεις ημέρες στην περιοχή -έχοντας κατακάψει μέχρι στιγμής άνω των 80.000 στρεμμάτων δάσους- έλαβε κατεύθυνση αργά το μεσημέρι της Τετάρτης προς τον οικισμό των Βιλίων, καθώς άλλαξαν προς νότιοι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Περίπου στις 16:00 υπήρξε εισήγηση από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς οι φλόγες έφθασαν σε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι δεν χρειαζόταν να γίνει εκκένωση, καθώς τα εναέρια μέσα κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο.

Μεγάλες διαστάσεις

Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και πάλι η φωτιά στα Βίλια, όπου νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.


Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

O Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο να περιορίσουν σήμερα τη φωτιά. «Μιλάμε για ένα μέτωπο 25-30 χλμ, ίσως και μεγαλύτερο. Η φωτιά βρίσκει συνεχώς καύσιμη ύλη» δήλωσε ενώ τόνισε ότι το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση στα Βίλια και κινδλυνευσαν πυροσβέστες που εγκλωβίστηκαν στο σημείο.

Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για εμπρησμό, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίες οι φωτιές από τη μία άκρη της Αττικής στην άλλη σε παρθένο πυκνό δάσος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη λίστα Κινδύνου Κατηγορίας 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική και Κύθηρα, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος,  Θεσσαλία 

Το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και την απόγνωση πυρόπληκτων περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

Υπάρχουν συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αφού κάηκαν ακόμη και τα χρήματά τους, είπε, ενώ αναφέρθηκε σε δύο εγκαυματίες που νοσηλεύονται, με τον έναν να βρίσκεται στην εντατική.

Σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, όπου θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο, πρόταση αποκατάστασης την οποία έχουν συντάξει ειδικοί επιστήμονες.

H γενική εικόνα των πυρκαγιών

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 16 Αυγούστου 2021 στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων στις 16 Αυγούστου 2021 είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

 

ΑΠΕ- ΜΠΕ