Για 3η μέρα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Οι φλόγες σε δύσβατα σημεία και κοντά στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα.

Σε εξέλιξη παραμένει για δεύτερο εικοσιτετράωρο η μεγάλη φωτιά στα Βίλια Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν όλη τη νύχτα στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να επιχειρούν συνεχώς σε δύσβατα σημεία και αυτή τη στιγμή η επιχείρηση κατάσβεσης επικεντρώνεται κυρίως στο ανατολικό κομμάτι, προς τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Βίλια και Κερατέα

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Για ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου και όπως αναφέρεται, η Κατηγορία 3 ισχύει για:

 • Αττική και Κύθηρα,
 • Εύβοια,
 • περιοχές Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας,
 • περιοχές Ηπείρου,
 • περιοχές Θεσσαλίας,
 • περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας,
 • περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 • Πελοπόννησο,
 • Κρήτη,
 • Δωδεκάνησα,
 • Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο.

50 δασικές πυρκαγιές το προηγούμενο 24ωρο

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την Πυροσβεστική, από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στις 19:00 ως την Τρίτη 17 Αυγούστου, την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.